Sőt a Gartner az 5G-s hálózati eszközszállítók első ízben elkészített Magic Quadrantjának vezető negyedébe helyezte.

Elérkezettnek látta az időt a Gartner, hogy elkészítse az 5G-s hálózati eszközöket szállító vállalatok mágikus négyzetét. A hivatalos nevén Magic Quadrant for 5G Network Infrastructure for Communications Service Providers szerint a Huawei az erőteljes amerikai kormányzati nyomás ellenére ott van a vezetők között a Nokia és az Ericsson társaságában.

Mint a kutatócég írja, tavaly 38 országban vagy területen több mint 90 kereskedelmi 5G-s hálózatot indítottak el. A legtöbb szolgáltató úgynevezett non-stand-alone (NSA) architektúrát használt ehhez, azaz 4G-s maghálózatra építette rá az 5G-s rádiós sugárzást biztosító berendezéseket, de például a T-Mobile a USA-ban már stand-alone 5G-s hálózatot épített.

Lassú terjedést jósolnak a kutatók

A Gartner szerint azonban ahhoz, hogy az 5G kínálta üzleti lehetőségek legszélesebb spektrumát ki lehessen használni, más technológiák meghonosítására is szükség lesz. Ilyen technológia többek között az edge computing, a szoftver által meghatározott hálózat (software-defined networking) és a hálózati funkciók virtualizálása.

Egyelőre az 5G csak apró lépésekben terjed, és nagyjából tíz év kell ahhoz, hogy a technológia üzleti lehetőségeit jobban ki lehessen bontani. Egyelőre ezt több tényező korlátozza: kicsi az 5G-s lefedettség, az eszközök és az előfizetések is jellemzően drágák. A szolgáltatóknak a Gartner szerint megoldást kell találniuk néhány egyedi kihívásra is: nem lesz elegendő a "radio access only" és a technológiaközpontú megközelítés, és sokkal inkább az ügyfelekre szabott megoldásokat kell kínálniuk.

A Gartner az elemzésében csak azokat a szállítókat vette figyelembe, melyek end-to-end 5G-s hálózati infrastruktúrát képesek szállítani. Az 5G-ben érdekelt gyártók köre sokkal szélesebb, köztük van például egy sor klasszikus szoftvergyártó, mint a Microsoft (a tavaly tavasszal felvásárolt Affirmed Networks révén), az Oracle, a Red Hat vagy a VMware – utóbbi kettő például a fentebb is emlegetett hálózatifunkció-virtualizációs infrastruktúrát szállít.

A Huawei a vezetők között

A Gartner szerint a globális piacot négy vállalat uralja: az Ericsson, a Huawei, a Nokia és a ZTE. 2019-ben a négy gyártó együttesen a hálózatok 90 százalékát fedte le. A vezetők negyedébe azonban csak az első három gyártó került. A Huawei a komoly hatással bíró amerikai szankciók ellenére továbbra is ott van az élbolyban. Ezt a Huawei az erőteljes 4G-s portfóliójával alapozta meg, amit az 5G-nél is tud kamatoztatni. A vállalat az elmúlt évtized folyamán nagyon sokat költött 5G-s fejlesztésekre, és kulcsszereplője volt a szabványosítási folyamatnak.
 


Egyik legnagyobb erőssége, hogy minden konkurensénél szélesebb a portfóliója, és egy hálózathoz tényleg mindent képes szállítani. A vállalat 170 országban van jelen, Ázsiában és a Közel-Keleten piacvezető 4G-ben, így jók az esélyei a következő generációs hálózatoknál is. Ugyanakkor vele kapcsolatban továbbra is az az első számú kockázat, hogy nem lehet tudni, merre fordul az USA és Kína kapcsolata, hiszen a Huawei a két szuperhatalom csatározásának a frontvonalába került.

Legnagyobb ellenfele az Ericsson, amely szintén end-to-end szállító (Ericsson Radio System, 5G Core, Orchestration, 5G Transport). Ahogy a Huawei, úgy a svéd gyártó is az 5G-s technológia motorja, és vannak fontos egyedi fejlesztései is, például a dinamikus spektrummegosztás, amit a Magyar Telekom is használ a lefedettség javításához. Jelenleg az Ericssonnak van a legtöbb 5G-s megállapodása, amiben az erős termékportfóliója mellett az is szerepet játszhat, hogy a vállalat a kivitelezésben is jó. Emellett voltak olyan megoldásai, melyekkel minden konkurensénél előbb piacra tudott lépni.

Amiben gyengék a svédek, az ügyfelekkel kapcsolatos rugalmasság, sokszor inkább az ügyféltől követelik a rugalmasságot, ahelyett hogy ők igazodnának az ügyfél igényeihez. Emellett még mindig nem elég széles a termékportfóliójuk.

A harmadik vezető gyártó, a finn Nokia az utóbbi időben leginkább a felvásárlásai révén (pl. Alcatel-Lucent) növekedett. Az egyik legtöbb 4G LTE-s ügyféllel rendelkező szállító, és ezt a pozícióját átkonvertálhatja 5G-re. Több mint száz szolgáltatóval már meg is egyezett. Nagyon nagy előnye a konkurensekkel szemben, hogy nem csak kommunikációs szolgáltatóknak szállít, erős termékvonallal rendelkezik magán LTE és 5G-s hálózatokhoz is. Ebben a Gartner szerint piacvezető. Problémája a lassú fejlesztés, és egyes szolgáltatók szerint gyengébb teljesítményűek az 5G-s berendezései, mint a konkurenseié, szoftverei sokszor instabilak.

A Magic Quadrant vizionárius negyedébe a NEC, a Samsung és a ZTE került, míg a Ciscót, a FiberHome-ot, a Fujitsut és a Mavenirt a réspiaci szereplőkhöz sorolta a Gartner.

Mobilitás

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.