Sőt a Gartner az 5G-s hálózati eszközszállítók első ízben elkészített Magic Quadrantjának vezető negyedébe helyezte.

Elérkezettnek látta az időt a Gartner, hogy elkészítse az 5G-s hálózati eszközöket szállító vállalatok mágikus négyzetét. A hivatalos nevén Magic Quadrant for 5G Network Infrastructure for Communications Service Providers szerint a Huawei az erőteljes amerikai kormányzati nyomás ellenére ott van a vezetők között a Nokia és az Ericsson társaságában.

Mint a kutatócég írja, tavaly 38 országban vagy területen több mint 90 kereskedelmi 5G-s hálózatot indítottak el. A legtöbb szolgáltató úgynevezett non-stand-alone (NSA) architektúrát használt ehhez, azaz 4G-s maghálózatra építette rá az 5G-s rádiós sugárzást biztosító berendezéseket, de például a T-Mobile a USA-ban már stand-alone 5G-s hálózatot épített.

Lassú terjedést jósolnak a kutatók

A Gartner szerint azonban ahhoz, hogy az 5G kínálta üzleti lehetőségek legszélesebb spektrumát ki lehessen használni, más technológiák meghonosítására is szükség lesz. Ilyen technológia többek között az edge computing, a szoftver által meghatározott hálózat (software-defined networking) és a hálózati funkciók virtualizálása.

Egyelőre az 5G csak apró lépésekben terjed, és nagyjából tíz év kell ahhoz, hogy a technológia üzleti lehetőségeit jobban ki lehessen bontani. Egyelőre ezt több tényező korlátozza: kicsi az 5G-s lefedettség, az eszközök és az előfizetések is jellemzően drágák. A szolgáltatóknak a Gartner szerint megoldást kell találniuk néhány egyedi kihívásra is: nem lesz elegendő a "radio access only" és a technológiaközpontú megközelítés, és sokkal inkább az ügyfelekre szabott megoldásokat kell kínálniuk.

A Gartner az elemzésében csak azokat a szállítókat vette figyelembe, melyek end-to-end 5G-s hálózati infrastruktúrát képesek szállítani. Az 5G-ben érdekelt gyártók köre sokkal szélesebb, köztük van például egy sor klasszikus szoftvergyártó, mint a Microsoft (a tavaly tavasszal felvásárolt Affirmed Networks révén), az Oracle, a Red Hat vagy a VMware – utóbbi kettő például a fentebb is emlegetett hálózatifunkció-virtualizációs infrastruktúrát szállít.

A Huawei a vezetők között

A Gartner szerint a globális piacot négy vállalat uralja: az Ericsson, a Huawei, a Nokia és a ZTE. 2019-ben a négy gyártó együttesen a hálózatok 90 százalékát fedte le. A vezetők negyedébe azonban csak az első három gyártó került. A Huawei a komoly hatással bíró amerikai szankciók ellenére továbbra is ott van az élbolyban. Ezt a Huawei az erőteljes 4G-s portfóliójával alapozta meg, amit az 5G-nél is tud kamatoztatni. A vállalat az elmúlt évtized folyamán nagyon sokat költött 5G-s fejlesztésekre, és kulcsszereplője volt a szabványosítási folyamatnak.
 


Egyik legnagyobb erőssége, hogy minden konkurensénél szélesebb a portfóliója, és egy hálózathoz tényleg mindent képes szállítani. A vállalat 170 országban van jelen, Ázsiában és a Közel-Keleten piacvezető 4G-ben, így jók az esélyei a következő generációs hálózatoknál is. Ugyanakkor vele kapcsolatban továbbra is az az első számú kockázat, hogy nem lehet tudni, merre fordul az USA és Kína kapcsolata, hiszen a Huawei a két szuperhatalom csatározásának a frontvonalába került.

Legnagyobb ellenfele az Ericsson, amely szintén end-to-end szállító (Ericsson Radio System, 5G Core, Orchestration, 5G Transport). Ahogy a Huawei, úgy a svéd gyártó is az 5G-s technológia motorja, és vannak fontos egyedi fejlesztései is, például a dinamikus spektrummegosztás, amit a Magyar Telekom is használ a lefedettség javításához. Jelenleg az Ericssonnak van a legtöbb 5G-s megállapodása, amiben az erős termékportfóliója mellett az is szerepet játszhat, hogy a vállalat a kivitelezésben is jó. Emellett voltak olyan megoldásai, melyekkel minden konkurensénél előbb piacra tudott lépni.

Amiben gyengék a svédek, az ügyfelekkel kapcsolatos rugalmasság, sokszor inkább az ügyféltől követelik a rugalmasságot, ahelyett hogy ők igazodnának az ügyfél igényeihez. Emellett még mindig nem elég széles a termékportfóliójuk.

A harmadik vezető gyártó, a finn Nokia az utóbbi időben leginkább a felvásárlásai révén (pl. Alcatel-Lucent) növekedett. Az egyik legtöbb 4G LTE-s ügyféllel rendelkező szállító, és ezt a pozícióját átkonvertálhatja 5G-re. Több mint száz szolgáltatóval már meg is egyezett. Nagyon nagy előnye a konkurensekkel szemben, hogy nem csak kommunikációs szolgáltatóknak szállít, erős termékvonallal rendelkezik magán LTE és 5G-s hálózatokhoz is. Ebben a Gartner szerint piacvezető. Problémája a lassú fejlesztés, és egyes szolgáltatók szerint gyengébb teljesítményűek az 5G-s berendezései, mint a konkurenseié, szoftverei sokszor instabilak.

A Magic Quadrant vizionárius negyedébe a NEC, a Samsung és a ZTE került, míg a Ciscót, a FiberHome-ot, a Fujitsut és a Mavenirt a réspiaci szereplőkhöz sorolta a Gartner.

Mobilitás

Két év alatt megduplázódott a rendszeresen online vásárlók tábora

Egy friss kutatás számai visszaigazolják, hogy a pandémia miatt sokan azok közül is rákaptak a rendszeres netes árubeszerzésre, akik korábban inkább a hagyományos megoldást preferálták.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.