A legfrissebb iparági adatok szerint a függetlenedésre és önellátásra törekvő állampárti direktíva ellenére mindössze 4 százalékos az ország részesedése a világpiaci termelésből.

Alapvetően továbbra is az Egyesült Államok uralja a félvezetőgyártás piacát, derül ki az IC Insights által közölt adatokból. A kutatócég jelentése szerint az USA a teljes kibocsátás 54 százalékát birtokolta a tavalyi évben, azaz ekkora piaci tortát sikerült kihasítaniuk az Amerikában bejegyzett vállalatoknak.
 

A félvezetőpiac legmeghatározóbb országai az IC Insights számításai szerint 

 

A fenti grafikonból az is látszik, hogy az USA az egyetlen olyan ország, ahol a félvezetőgyártás mindkét fontos lába lényeges aktivitást mutat. Az IDM-ek, azaz a csiptervezést és -gyártást egyaránt folytató cégek esetében 47, a fabless, azaz kizárólag tervezést végző vállalatok esetében pedig 68 százalékos az amerikai jelenlét.

Az összesítésben második Dél-Korea az egyetlen, még két számjegyű részesedést magáénak tudó térség. Tajvan 9, Európa és Japán pedig csak 6-6 százalékos tortaszelettel kénytelen beérni. Utóbbinál ezt különösen azt követően lehet nehéz megemészteni, hogy a kilencvenes évek elején még a teljes piac nagyjából felét adták a Japán cégek. És persze kontinensünkön sincs miért hátradőlni. Nem véletlen, hogy az EU-ban felerősödtek a csipgyártás felfuttatását szorgalmazó tervek.

Nem dübörög a Kínai gőzhenger

A legérdekesebb viszont Kína teljesítménye, hiszen az ország politikai vezetése hosszú évekkel ezelőtt deklarálta szándékát a csipgyártás "elfoglalására". A helyi félvezetőgyártás felfuttatására pedig azóta még nagyobb szüksége lenne Kínának, mivel az USA-val folytatott kereskedelmi háborúzás egyre nehezebb helyzetbe hozza a területen. 

Ehhez képest 2021-ben mindössze 4 százalékot adott Kína a globális félvezetőpiac kibocsátásához, ami azt mutatja, hogy Peking önellátást célzó törekvései egyelőre nem hoztak látványos eredményt. Két évvel ezelőtt az állami vezetés 2035-re tűzte ki a technológiai önellátóvá válás végső határidejét. A 2020 őszén deklarált célok között szerepelt az is, hogy 2025-re a teljes hazai félvezetőszükséglet 70 százalékát tudja fedezni a helyi ipar. Idén februári adatok szerint viszont csak 5,9 százalékos volt a belső termelés aránya.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.