A Microsoft alapítójának vagyona tegnap egy rövid időre túlhaladta az amazonos Jeff Bezos befektetéseinek értékét is, akinek 36 milliárd dolláros válása újra izgalmassá tette a versenyt a Bloomberg milliárdos-indexének élén.

Bill Gates 24 évig trónolt folyamatosan a dollármilliárdosok listájának tetején, így neve a szinte összeolvadt a világ leggazdagabb emberének képével. Ennek 2017 októberében vetett véget az Amazon és Jeff Bezos, aki a mai napig tartó rekordot állított be egészen elképesztő, az adott pillanatban 160 milliárd dollár értékűre becsült személyes vagyonával. Ezen a szinten természetesen a Microsoft, az Amazon vagy más nagyvállalatok részvényárfolyamának jelentéktelen változása is sok milliárd dolláros változást jelenthet az egyes portfóliók értékében, de sokáig ennek ellenre is úgy tűnt, hogy Bezos lesz a következő negyed évszázad Bill Gates-e.

Az Amazon alapítója aztán egy másik rekordot is beállított 36 milliárd dolláros válásával: bár az Amazon annyira jól ment, hogy Bezos az újév első két hetében is több mint 12 milliárd dollárt kaszált az árfolyamnyereségeken, a bulvárhíreket sok befektetési alapkezelő tekinthette ürügynek, hogy megnyírbálja a kelleténél kövérebb amazonos részvénycsomagját. Az Amazon első emberének befolyása ugyanis hagyományosan sokkal nagyobb volt a vállalatnál, mint amit a tulajdonrésze indokolna, annak további csökkenésére pedig a befektetői szempontból kívánatos állapot változásaként hivatkozhattak.

A leggazdagabb emberek listájának legfőbb forrásaként kezelt Bloomberg Billionaires Index tegnapi adatai alapján biztossá vált, hogy Jeff Bezos ismét nulláról indul, ha ő is 24 évig folyamatosan szeretné őrizni vezető helyét a multimilliárdosok között. A folyamatosan frissülő összeállítás alapján október 25-én, az Amazon várakozásoktól elmaradó negyedéves eredményeinek belejentését követően egyből bukott 7 milliárd dollárt, így vagyona valamivel a 104 milliárdos szint alá csökkent, miközben Bill Gates éppen 105,7 milliárdon állt – ezzel ha rövid időre is, de helyreállt a világ rendje, ismét Gates volt a leggazdagabb ember a Földön.

Nem teljesen felfogható magánvagyonok

Ma Bloomberg ma már ismét Jeff Bezost hozza ki a leggazdagabb gazdagnak, miután befektetéseinek értéke egyetlen nap alatt 110 miliárd dollárra növekedett, Gates pedig csak 108 milliárdig erősödött. A dolognak természetesen nincs semmilyen érdemi jelentősége, azon túl, hogy a leggazdagabb magánszemélyek listáját mindenki árgus szemekkel figyeli. Az Amazon a Yahoo Finance adatai szerint lassan visszaerősödik a negyedéves eredmények bejelentése előtti szintre, a Microsoft hosszú ideje stabilan teljesít, összességében pedig mindkét vállalat papírjai magasabban állnak az év eleji és a 12 hónappal ezelőtti árfolyamuknál is.

Ahogy azt ilyenkor menetrendszerűen megjegyzik, Bill Gates stabil helyét a milliárdos lista tetején elsősorban az biztosítja, hogy ő rendelkezik a legnagyobb készpénzállománnyal (vagyonának majdnem fele készpénzben áll), emellett befektetési portfóliója is erősen diverzifikált. Jeff Bezosnak "mindössze" néhány milliárdja van készpénzben, és amúgy is szerteágazó tevékenységet folytat. Az Amazon mellett az ezredforduló óta viszi a Blue Origin űrkutatási céget, de ő a tulajdonosa a például a The Washington Post napilapnak is. Legelőször 1998-ban került fel a 400 leggazdagabb amerikai listájára, miután az Amazon tőzsdére lépésével egyből 1,6 milliárdos vagyonra tett szert.

Az aktuális Billionaires Index egyébként öt technológiai befektetőt mutat a top10-ben: Mark Zuckerberg 72 milliárd dollárral, az alphabetes Larry Page és Sergey Brin rendre 61 és 59 milliárddal szerepel a legfelső tíz között, de Larry Ellison (Oracle) is csak rongyos négyszázmilliós különbséggel szorul a tizenegyedik helyre. Steve Ballmer, a Microsoft egyik legelső alkalmazottja és volt vezérigazgatója 52 milliárddal a tizennyolcadik, köszönhetően a Microsoft legújabb kori szárnyalásának. Itt persze a teljes magyar GDP felét, a listavezetők esetében pedig inkább az egészét kitevő magánvagyonokról beszélünk, amit elég nehéz felfogni vagy a helyén kezelni.

Hirdetés
Piaci hírek

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.