Előzetes, nem kötelező erejű háromoldalú megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a 4iG és a Rheinmetall. Utóbbi a magyar integrátor 25,1 százalékára pályázik.

Egy német hadiipari cég vásárolná meg a magyar IT-piac egyik legnagyobb sikertörténetét író 4iG 25,1 százalékát, jelentette be ma a magyar tőzsdei vállalat. Az erről aláírt, Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő, a 4iG és a német Rheinmetall közötti háromoldalú megállapodás nem kötelező erejű. A német vállalat részvényvásárlással és tőkeemeléssel jut tulajdonrészhez, és így a 4iG legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetője lesz. A megállapodás része egy közös IT-szolgáltató cég alapítása is.

A végső megállapodást (amit megelőz a 4iG teljes átvilágítása) követően a Rheinmetall tőzsdén kívüli ügylet keretében a KZF Vagyonkezelőtől vásárolna 4iG-részvényeket, valamint részt venne egy tervezett, kb. 120 milliárd forintos, zártkörű tőkeemelésben is.

Ki ez a Rheinmetall, és mit tud?

A reménybeli vevő egy globális hadiipari cég, melynek története több mint 130 éves múltra tekint vissza. 1889-ben alapították eleve hadiipari eszközök gyártására. Központja Düsseldorfban található, de 52 országban van több mint 200 leányvállalata, összesen mintegy 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Két fő szektorban van jelen: a védelmi iparban – ez adja a bevételek nagyobb részét –, valamint a járműiparban közvetlen beszállítóként. A hadiiparban harci járműveket, fegyvereket és lőszereket fejleszt, illetve gyárt, de szállít komplex védelmi rendszereket, informatikai megoldásokat is a cégcsoport. Tavalyi árbevétele meghaladta az 5,8 milliárd eurót.

De ami jelen esetben a legfontosabb: a honvédség tavaly szeptemberben állapodott meg arról a német gyártóval, hogy vásárol 218 darab Lynx KF41 harcjárművet, amit sokan kategóriájában a világ legmodernebbjének tartanak. A megállapodás értelmében a teljes kontingensből 172 darabot Magyarországon, Zalaegerszegen fognak gyártani.

A megállapodás részét képező közös IT-szolgáltató, amelyben a Rheinmetall 51 százalékos, a 4iG 49 százalékos tulajdoni résszel bír, elsősorban a hadiipari vállalat magyarországi és egyéb leányvállalatinak informatikai igényeit szolgálná ki. Kezdetben csak a szűk közép-keleti-európai régióban, később viszont globálisan. Emellett szerepet kapna a társaság hadiipari és védelmi informatikai megoldásainak fejlesztésében is.

Jászai Gellért a bejelentés kapcsán azt mondta, hogy a Rheinmetall AG-val kötött előzetes megállapodás jelentős mértékben támogatja a 4iG nemzetközi terjeszkedési elképzelései. "Megtisztelő, hogy a világ egyik vezető vállalata stratégiai befektetési célpontként tekint a 4iG Csoportra, és részt kíván venni vállalatunk növekedési stratégiájának megvalósításában. A Rheinmetall befektetési szándéka pozitív visszajelzést jelent számunkra abban is, hogy megalapozott és értékteremtő stratégiával rendelkezünk a hazai és nemzetközi piacokon" – mondta Jásza.

A befektetés érdemben nem változtatja a 4iG-ben Jászai befolyását, írta a Portfolio. Jelenleg a cég 59,16 százaléka az övé.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.