De a Mercedes-Benz csoport csak 29 dollárt fizet érte. A német vállalat elsőként állapodott meg az amerikai Avanci szabadalmi platformmal az 5G-s technológiák licenceléséről.

Napokon belül érkeznek az első 5G-s Mercedesek. A Mercedes-Benz csoport ezért a héten megállapodást kötött az Avanci nevű, szabadalmi licenceket kezelő céggel, amely jelenleg 58 cég – többek között az Ericsson, a Huawei, a Nokia, az NTT Docomo, a Panasonic, a Qualcomm, a Samsung és a Sony – szabadalmait értékesíti csomagban Vechicle 5G programja keretében.

A Mercedes autónként 29 dollárt fizet a csomagért, amely tartalmazza a korábbi mobil kommunikációs technológiákat is. Ez bevezető ár, amely csak akkor érvényes, ha a gyártó az első autója értékesítése előtt megállapodik a licenckezelővel. Ellenkező esetben már most is a jövő februártól érvényes listaárat, 32 dollárt kell fizetni autónként. Egyébként még a bevezető ár is lényegesen több, mint amennyibe a 2/3G technológiákat is tartalmazó 4G-s csomag kerül: ennek tavaly óta 20 dollár az ára, de az autógyártók többsége még a korábbi 15 dolláros áron állapodott meg a szabadalomkezelővel.

Mindennel (is) kell kommunikálni

Az autógyártóknak azonban még így is megérheti az Avancival szerződni, mivel "connected car" fejlesztésekhez nem kell egyenként megállapodniuk a szabadalomtulajdonosokkal, és csökken a szabadalomsértés kockázata is. Utóbbinak súlyos üzleti következményei lehetnek: 2020-ban például bíróság tiltotta be egyes Mercedes-modellek németországi értékesítését, mert azok állítólag sértették a Sharp bizonyos LTE-vel kapcsolatos szabadalmait.

Az Avanci alapító-vezérigazgatója, Kasim Alfalahi azt nyilatkozta a Nikkeinek, hogy hasonló feltételekkel szeretnének mielőbb megállapodni más autógyártókkal is, melyek vehicle-to-everything (V2X) technológiákat fejlesztenek. Azokhoz ugyanis ma már elengedhetetlenek az 5G-s szabadalmak. Mint korábban a Bitport is foglalkozott vele, az önvezetési koncepciók (autók vs környezet "okosítása") még nem tisztultak le, de az már egyértelműnek tűnik, hogy bármelyik is érvényesül, a stabil keretet az 5G biztosítja hozzá, mert a lefedett területeken minden pillanatban és mindenhol képes fenntartani a hálózati kapcsolatot a zavartalan adatátvitelhez. (Ennek hiánya okozott legutóbb is galibát San Franciscóban.)

Abban egyébként nincs teljes konszenzus az autógyártók között, hogy kinek a feladata a mobilkommunikációs technológiák licencelése: magáé az autógyártóé vagy a technológiát közvetlenül használó alkatrész beszállítójáé. Míg a német vagy amerikai gyártók inkább közvetlenül licencelik a mobiltechnológiákat pl. az Avanci platformján keresztül, addig a japánok más állásponton vannak. Szerintük az alkatrész-beszállítók felelnek azért, hogy a szabadalmi jogok rendben legyenek. Ennek ellenére tavaly többségük a 4G-s technológiákról már megállapodott a licenckezelővel.

Mobilitás

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.