A robotaxiból már biztosan nem lesz az emberiség történetének első olyan technológiája, amit csak azután kezdenek el széles körben bevezetni, hogy kiküszöbölték a nyilvánvaló hiányosságait.

Alig egyetlen nappal azt követően, hogy megkapta a jóváhagyást autonóm fuvarozási szolgáltatásának bővítésére, a Cruise máris hatalmas dugót okozott San Francisco egyik forgalmas környéken. A CBS a szemtanúk beszámolója alapján arról ír, hogy a múlt héten a vezető nélküli autók két szűk utcában is megbénították a közlekedést, miután egy jó negyed órára mozgásképtelenné váltak. A Cruise tájékoztatása szerint a háromnapos Outside Lands Music Festival rendezvény miatt léptek fel problémák a vezeték nélküli kapcsolatokkal, a robotaxik pedig egyszerűen lelőtték magukat, amikor elvesztették a jelet.

A nyilatkozók borzalmas felismerésnek nevezték, hogy ilyen esetekben akár emberek halhatnak meg, amikor a mentő nem tud értük jönni, és a helyieknek kellett figyelmeztetniük a dugóban álló, de a városon kívülről érkező sofőröket, hogy a fennakadást okozó járművekben hiába is keresnék a sofőröket. A Cruise azóta elnézést kért az érintettektől, és az incidens kivizsgálást ígérte, ezen felül "dolgozik rajta", hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg a jövőben. A cég állítólag vizsgálja egy saját mobilhálózat létrehozásának lehetőségét is, ami azért nyilván nem egyik napról a másikra valósulna meg.

Így biztosan nem lesznek túl népszerűek

A problémát innentől az jelenti, hogy eközben több száz újabb autót telepít San Francisco utcáira. A hivatalos adatok alapján a Cruise és a Waymo már nagyjából 600 vezető nélküli járművet üzemeltet a területen, amelyek 50 dokumentált esetben voltak részei baleseteknek vagy más eseményeknek, ahol hatósági intézkedésre volt szükség. Nem véletlen, hogy utóbbiak némi szünetet tartanának a robotaxik gyors ütemű bevezetésében. A CBS itt felidéz egy korábbi felvételt, amelyen a Cruise egyik járműve egy tűzoltóautó útját állja el, hogy az csak tolatásban tudja megközelíteni a helyszínt.

A riportból kiderül, hogy az illetékes állami bizottság a múlt csütörtökön úgy szavazta meg a robotaxi-szolgáltatások jelentős bővítésének lehetőségét, hogy a városi tisztviselők ezt egyértelműen ellenezték. A döntés miatt fellebbezést is benyújtottak a testületnél, ahol azt akarják elérni, hogy a Cruise és a Waymo teljes átláthatóságot biztosítson az autonóm rendszerek leállásaira és összeomlásaira vonatkozó adatokkal, ezen felül biztosítani akarják a rájuk vonatkozó benchmarkok fokozatos bevezetését. A pénteki dugó egyik résztvevője is úgy fogalmazott a CBS-nek, hogy mindez nem hatékonyabb, csupán egy újszerű módja a közlekedésnek, amire a helyiek szerint sincs különösebb szükség.

Konzumer tech

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.