Egy kutatási projekt során rajzolt betűket érzékeltek képszerűen vak emberek. A speciális impulzusoknak köszönhető sikertől a látás teljes visszanyeréséig persze még hosszú az út.

A houstoni Baylor Collage of Medicine kutatócsapatának egészen elképesztő eredményeket sikerült elérni látássérült és vak embereknél azzal, hogy új megközelítéssel próbálták stimulálni a látásért felelős agyterületet.

Egyszerű, mint a tenyérbe rajzolás

Korábban is történt már számtalan kísérlet arra, hogy agykéreg elektromos stimulálásával valahogy aktivitásra bírják a látásukban súlyosan korlátozott páciensek nem, vagy nem megfelelően működő idegsejtjeit. A mostani azonban pontosságával, összetettségével és egyben az alanyok szempontjából egyszerű alkalmazásával is kiemelkedik a mezőnyből.

A kísérletben részt vevők úgy fogalmazták meg az élményt, mintha fénylő foltokat vagy vonalakat "láttak" volna. A kutatók mindezt azzal érték el, hogy a megfelelő agyterületre precíz elektromos impulzusokat sugároztak. Más kísérletekkel ellentétben azonban nem pontszerűen érték a felszínt a stimulusok, hanem folyamatos "érintésként". A jelenséget a szakemberek a tenyérbe rajzolt mintákhoz hasonlították.

 

Szemléltető ábra az "agyba rajzolás" statikus és dinamikus változatáról


A teszteket olyan személyeken végezték, akiknél egyéb okokból (például az epilepsziájuk monitorozására) már beültettek elektródákat az agykéregbe, így további beavatkozásra, vagy egyéb előzetes felkészítésre nem volt szükség. Az alanyok külön trenírozás nélkül képesek voltak igen jó arányban, 85-90 százalékos pontossággal lerajzolni azokat a vonalakat, betűket, amelyeket a kutatók az agykéregük felületére sugárzott hullámokkal igyekeztek megjelenítettni a fejükben.

 

A tesztek meggyőző eredményeket hoztak 

 

Természetesen mindez egyelőre nem jelenti azt, hogy a látásukat elvesztő emberek akár csak a közeljövőben képesek legyenek teljes vizuális élményt kapni a technológia segítségével, ugyanakkor a mostani tanulmány egy fontos lépés az úton. A kutatók a következőkben azon dolgoznak majd, hogy az egyszerű betűket kiadó vonalakat egyre összetettebb formákká fejlesszék. Középtávú cél lehet például, hogy az alanyok képesek legyenek akár családtagjaikat is felismerni a körvonalak alapján, vagy éppen az önálló tájékozódásuk legyen sokkal könnyebb azáltal, hogy a környezetükben lévő formák megjelennek a gondolataikban.

Hogy milyen tágak a lehetőségek, arra jó példa az, hogy a látásért felelős agykéreg területén félmilliárd idegsejt van, amelyeknek csak egy nagyon kis töredékét stimulálták a kutatók, mindössze néhány elektróda segítségével. A csapat idegműködésre specializálódott biomérnökökkel karöltve igyekszik egyre sűrűbb elektródahálókat készíteni, amely pontosabb stimulálást, részletesebb virtuális megjelenítést hozhat.

Piaci hírek

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.