Egy szervezet irányítaná az informatikai területet a tavaszi választásokat követően, amennyiben a Fidesz és a KDNP alakíthat kormányt – mondta a Bitportnak Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője.
Egyetértési nyilatkozatot írt alá csütörtökön a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) azt követően, hogy a párt munkacsoportja a civil szervezet elnökségével közösen tartott ülést.

A Fidesz munkacsoportja és az IVSZ által kiadott nyilatkozat szerint az elmúlt négy év hazánkban az infokommunikáció szempontjából alapvetően elvesztegetett időszak volt, mivel a kormány „minimális forrást sem tudott biztosítani az ország versenyképessége szempontjából oly fontos információs társadalom és infokommunikációs iparág fejlesztésére, vagy legalább annak szinten tartására”.

A Fidesz szerint az EU források jobb felhasználásával, egyértelmű és több évre szóló kormányzati IKT-stratégia végig vitelével és a stratégiához kapcsolódó transzparens közbeszerzésekkel sokkal jobb eredményt lehetett volna elérni.

Programok támogatás nélkül | Nyitrai Zsolt a közös ülést követő tájékoztatón elmondta: az információs társadalom fejlesztése területén olyan kiemelt programok szűntek meg, vagy vegetálnak támogatás és forrás hiányában, mint a Netrekész, az e-Magyarország pontok, a teleházak vagy az IT Mentor program. A ciklus végén megálmodott szélessávú fejlesztési program, a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) - a már rendelkezésre álló hazai és európai uniós - forrásait is „szétkapkodták a különböző iparági lobbik”.

A közbeszerzésekben a kormány a technikai lehetőségek és törvényi kötelezettség ellenére sem építette ki az elektronikus közbeszerzés rendszerét. Nem indult el számos kiemelt projekt, amellyel az ország számára több tízmilliárdos megtakarítás, vagy bevétel-növekedés lett volna elérhető (ilyen például az egészségügyi kártya vagy az elektronikus autópályadíj). - A kormány nem biztosította az átláthatóságot a megindult informatikai közbeszerzések területén sem, amin a jövőben változtatni kell – húzta alá a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője.

A Fidesz közleményében egyetlen komoly eredményként a néhány hónapja kidolgozott, az IKT-iparág fejlesztéséről szóló akcióprogramját említi (az akcióterv innen letölthető). Ennek megvalósítása már az új kormány feladata lesz, a parlament informatikai és távközlési albizottságának döntése miatt ugyanis a kormány januárban visszavonta a nemzeti infokommunikációs stratégia elkészítésére kiírt pályázatot.

Erősítenék az e-demokráciát | Amennyiben a tavasszal a Fidesz alakíthat kormányt, úgy a párt ígérete szerint az infokommunikációt kiemelt területként és ágazatként kezelik majd, mivel a párt célja a digitális szakadé csökkentése. Nyitrai Zsolt szerint különösen fontos feladat lesz az „e-demokrácia” megerősítése. Ennek érdekében az Ügyfélkapun keresztül fontos politikai ügyekben kikérnék a választópolgárok véleményét is. Az ellenzéki párt szerint a következő négy esztendőben valódi elektronikus közigazgatási tevékenységet kell folytatni, és bővíteni kell a Magyarország.hu-n elérhető szolgáltatások számát.

Nyitrai Zsolt a Bitport kérdésére elmondta: egyelőre még nem dőlt el, hogy kormányra kerülése esetén a Fidesz milyen szinten, illetve melyik minisztériumon belül fogja kezelni az informatikai kérdéseket. Ami lényeges, hogy egy kézben szeretnék összpontosítani a területet, és meg szeretnék szüntetni a párhuzamosságokat (jelenleg a közigazgatási informatika irányítását a Miniszterelnöki Hivatal végzi, míg az infokommunikációs iparág ágazati irányítása a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium feladata).

Digitális írástudatlanság | Keresztesi János, az IVSZ elnöke azt hangsúlyozta: ahhoz képest, hogy az infokommunikációs ágazat a GDP 12 százalékát termeli ki,  az elmúlt kormányzati ciklusban nem kapott megfelelő figyelmet és hangsúlyt. Az iparág mintegy 300 jelentős hazai szereplőit tömörítő szervezet nem önmagában a szektor fejlesztéséért küzd, az informatikai fejlesztések kapcsán arra is figyelmet kellene fordítani, hogy növekedjen a „digitális írástudók” száma. Azaz széles körben terjedjen az informatikai kultúra, és a mostaninál is lényegesen több vállalkozás használja az internetet, illetve az informatikai megoldásokat.

Keresztesi János hozzátette: az IVSZ több hónapja elkészítette és eljutatta valamennyi párthoz a javaslatait, amelyre csak a Fidesz-KDNP szövetség reagált.

Kulturált kritika | Baja Ferenc informatikai kormánybiztos a Nemzeti Digitális Közművel kapcsolatban tartott pénteki sajtótájékoztatóján az előző napi bejelentést újságírói kérdésre úgy kommentálta: a választási kampány közepén a Fidesz részéről elhangzottak kulturált kritikának tekinthetők, és véleménye szerint összességében pozitív az ellenzéki párt elkötelezettsége a téma iránt.

Baja Ferenc szerint viszont nem felel meg a valóságnak az IVSZ elnökének nyilatkozata, mivel tudomása szerint nem kerestek meg minden pártot a javaslataikkal. - A civil szervezet a szakmai kritériumokat és a politikai semlegességet is megsértette, és nyilatkozatával az informatikai szakma túlpártosodását erősíti, ami senki számára nem jelent jót a következő esztendőket tekintve - tette hozzá az államtitkár.

Egy holland kutató 25 dolláros kütyüvel hekkelte meg Elon Musk Starlinkjét

A Las Vegas-i Black Haten mutatta be a módszert. Az űrnet teljes javítására még várni kell, de kárenyhítés már történt.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.