A Red Hat által jegyzett Global Tech Outlook szerint a szervezetek többségénél a gazdasági nehézségek ellenére sem spórolnak majd az informatikai biztonságon.

Elsősorban a biztonság megteremtésére fókuszálnak a vállalatok a közeljövőben - foglalható össze röviden a Red Hat 2023 Global Tech Outlook címet viselő jelentéséből. Az informatikai vállalat több mint 1700 IT-vezető megkérdezésével jutott erre a következtetésre.

A feltett kérdésekkel a tanulmány készítői többek között arra keresték a választ, hogy hol tartanak a szervezetek a digitális átalakulásban, miként alakulnak a finanszírozási prioritások, illetve milyen témák tekinthetők aktuálisan a legkomolyabb kihívásoknak a vállalat működésében.

Ami a költségvetési fókuszt illeti, az IT-biztonságot a megkérdezettek közel fele (44%) említette a három legfontosabb beruházási terület között. Ez az arány a másik két "befutóhoz" képest is kimagasló, mivel a cloud computing és az IT-menedzsment 36-35 százaléknyi eredménnyel végzett a fontossági lista második és harmadik helyén.

Még az innovációnál is fontosabb lett

Emellett a Red Hat szerint egyre több szervezet helyezi előtérbe a kiberbiztonságot a digitális átalakítási erőfeszítései részeként: az informatikai vezetők 20 százalékánál a biztonság élvez elsőbbséget, ami még az innovációnál (19%) is fontosabb szempontként jelent meg a válaszokban. Érdekesség, hogy az egy évvel korábbi felmérésben még 17, illetve 24 százalékos eredmények születtek ugyanezen témában.

A tanulmány szerint a vállalatok kiberbiztonság iránt mutatott nagyobb elköteleződése elsősorban annak tudható be, hogy az elmúlt két évben robbanásszerűen nőtt a felhőalapú alkalmazások száma, és sokkal elterjedtebb lett a távmunka. Ezek pedig mind új biztonsági kockázatokat jelentenek a vállalati rendszerek üzemeltetésében.

Az informatikai vezetők nem informatikai jellegű kiadásaival kapcsolatban az derült ki, hogy a legtöbben digitális átalakítási stratégiára, illetve a technológiai készségek fejlesztésére költenek (37-37 százaléknyi említés). Említésre érdemes arányt ért el még az emberek képzése (30%), a compliance erősítése (28%), valamint az informatikusok felvétele és megtartása (28%).

Nem haladnak egyről a kettőre

Ami a szervezetek digitális átalakulással kapcsolatos útját illeti, a felmérés készítői nem sok előrelépést látnak a 2021-es eredményekhez képest. Ezúttal 12 százalék sorolta magát a "vezető" kategóriába, 23 százaléknyian "gyorsuló" pályán látják magukat, 31 százalék az "átalakuló" fázisban tart, míg a megkérdezettek 18 százalékánál még csak "kialakulóban" van a téma.

A válaszadók közül 6 százalék azt is elismerte, hogy a digitalizáció "megrekedt" szervezeténél, ami duplája annak, mint ahányan tavaly vélekedtek így. Az IT-vezetők mindezt több okra vezetik vissza, többek között pénzügyi és munkaerő-felvételi nehézségeket említve. Szintén 6 százalékot tesz ki azok aránya, akiknél egyáltalán nem, vagy éppen csak msot indult be a digitalizációs átalakulás, a szervezetek 3 százalékánál pedig egyáltalán nincs tervben a téma.

Biztonság

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.