A gyártó a CES-en villantott az iX Flow koncepcióval, amely új szintre emelheti a személyre szabott termék fogalmát a szektorban.

A nagy múltú technológiai expó kiállítói között hosszú ideje fontos szerepet kapnak az autógyártók, hiszen az informatika és a járműgyártás területe egyre szorosabban összefonódik. Bár a futurisztikus bemutatókat jobbára az önvezető, netán repülő kocsik koncepciói uralják, ez nem jelenti azt, hogy csak ilyen témával lehetne felkelteni a nagyközönség érdeklődését. A BMW például most "csak" annyit tett, hogy e-könyv-olvasóvá változtatta az autóját.

Tiszta tinta

Az iX Flow nevet kapó bemutatójármű egészen lenyűgöző kaméleonképességgel bír annak köszönhetően, hogy külső felületeit e-tintával vonták be. A technológia hasonlatos az e-könyv-olvasóknál már megszokott megoldáshoz. Elektromos stimulációval a karosszérián elhelyezett mikrobuborékokban fehér vagy fekete pigmentet "ragasztanak" a felső részre, amitől az autó szinte azonnal képes, egyelőre monokróm módon színt váltani. A színváltó hatás történthet elölről hátrafelé, egyik oldalról amásikra, csíkokban, foltokban és bármilyen egyéb módon, mindez csak az elektromos impulzusok beállításától függ.

 

 

A BMW a bemutató kapcsán igyekezett a perszonalizációra fektetni a hangsúlyt. Való igaz: egy ilyen modell lényegesen tágabb teret ad a tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, milyen kinézetű autót szeretne. Hangulattól, időjárástól és egyéb élethelyzetektől függően akár naponta többszöri változtatással. Mindezt egyelőre csak a szegényes színválaszték korlátozza, ám a technológia fejlődésével együtt bőven benne van a pakliban, hogy rövid időn belül már ez sem lesz akadály.

A színváltós autó ötlete azonban utat nyit néhány egészen praktikus felhasználási módnak. Például a világos vagy sötét árnyalattal játszva komoly mértékben változtatható a karosszéria hőfelvevő képessége. Egy verőfényes nyári napon a fehérre váltott autó lényegesen több napsugarat ver vissza, azaz kevésbé melegszik fel. Hideg időben viszont éppen a fekete a nyerő, hiszen az képes a lehető legtöbb energiát "felszívni" a napsugárzásból.

Nem minden papsajt

A kétségtelenül impresszív technológiai villantással kapcsolatban azért nem árt néhány nyilvánvaló problémát, negatívumot is megemlíteni. Első természetesen maga a pénz. Ezzel kapcsolatban a BMW semmiféle adatot nem közölt, de egy ilyen speciális bevonatért bizonyosan sokkal mélyebbre kéne nyúlni a pénztárcánkba. Ráadásul a szalonból kihajtva sem hagyhatjuk magunk mögött a kérdést, mivel bármiféle sérülés esetén speciális javításra, vagy esélyesen teljes elemcserére kényszerülnénk, ismételten emelt áron.

A másik, nem kevésbé problémás terület a szabályozás. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy a világ rendőri szervei rábólintanának egy olyan kocsi árusítására, aminek a forgalmijában a jármű színe sorban az állna, hogy "ahogy épp a kedvem tartja".

Konzumer tech

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.