Anglia egyik legforgalmasabb repterét tegnap óta terrorizálja egy egyelőre ismeretlen személy, aki vélhetően szándékosan zavarja drónjaival a légikikötő működését.
Hirdetés
 

Több száz járat és az azokon utazni vágyó százezernyi utas látja kárát annak, hogy a Gatwick nemzetközi repülőtér környékén és közvetlen belterületén az elmúlt órákban rendszeresen repültet két drónt. Miközben a rendőrség sikertelen kísérletet folytat a személy felkutatására a repülőtéren egyre komolyabb problémát okoz az incidens. Az ügy már a miniszterelnököt is megszólalásra késztette.

Rémes duó

A drónokat először tegnap késő este fedezték fel, ami miatt a Gatwick teljes forgalmát le kellett állítani. Miután egy idő után eltűntek a gépek a balesetveszélyes zónából, a repülés biztonságáért felelős személyzet hajnal 3-kor újra engedélyt adott a légi kikötő megnyitására. Csakhogy a zöld jelzést követően szinte azonnal újra láttak egy drónt, így hirtelen ismét zár alá kerültek a kifutók.
 


A helyzet mára sem lett jobb. Bár korábban abban lehetett reménykedni, hogy kora délutánig sikerül újra működésbe hozni a létesítményt, a Gatwick hivatalos twitteres csatornáján azt közölték, hogy erről egyelőre szó sem lehet. A repülőtér szándékos cselekménynek nevezte a drónos akciót, ami rengeteg kellemetlenséget okoz az utasoknak, különösen közvetlenül az ünnepek előtti napokban.

Anglia második legforgalmasabb repternek ütemtervében csak a mai napon 760 járat szerepelt, amelyek fedélzetén összesen több mint 110 ezer ember utazott volna. Hogy milyen komoly ügyről van szó, azt az is mutatja, hogy pár órával a repülőtér lezárását követően az ország miniszterelnöke is megszólalt. Theresa May szóvivőjén keresztül utalt a törvények egyértelműségére, amelyek alapján az ilyen cselekedet akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Minden szabály annyit ér, amennyire be lehet tartattni 

Az tény, hogy a szigetországban legalább már van megfelelően frissített jogszabályi környezet az ilyen ügyek kezelésére, ugyanakkor a mostani eset is rávilágít arra, hogy a börtönnel való fenyegetés nem feltétlenül elég. A repterek (és egyéb kritikus létesítmények) védelmét nem lehet csak a jogszabályokra bízni. Szükség lehet olyan passzív és aktív elhárítási megoldásokra, amelyek teljességgel kizárják, vagy legalább gyorsan kiiktatják a gatwickihez hasonló problémákat.

Pedig ötletek, eszközök és technológiai megoldások már szép számmal akadnak. Idén tavasszal például a Lockheed Martin már nyélbe ütött egy 150 millió dolláros drónelhárítós megbízást az amerikai haditengerészettel. A hobbidrónok robbanásszerű terjedése miatt egyre-másra jelennek meg a drónellenes technológiákat fejlesztők. Világszerte már száznál is több cég kínál különböző megoldásokat a drónproblémára. A 2018-as téli olimpián is figyelemmel voltak a jelenségre. A téli játékok biztonságért felelős csapat többek között drónvadászokkal készült a lehetséges fenyegetések elhárítására.

Piaci hírek

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.