Anglia egyik legforgalmasabb repterét tegnap óta terrorizálja egy egyelőre ismeretlen személy, aki vélhetően szándékosan zavarja drónjaival a légikikötő működését.
Hirdetés
 

Több száz járat és az azokon utazni vágyó százezernyi utas látja kárát annak, hogy a Gatwick nemzetközi repülőtér környékén és közvetlen belterületén az elmúlt órákban rendszeresen repültet két drónt. Miközben a rendőrség sikertelen kísérletet folytat a személy felkutatására a repülőtéren egyre komolyabb problémát okoz az incidens. Az ügy már a miniszterelnököt is megszólalásra késztette.

Rémes duó

A drónokat először tegnap késő este fedezték fel, ami miatt a Gatwick teljes forgalmát le kellett állítani. Miután egy idő után eltűntek a gépek a balesetveszélyes zónából, a repülés biztonságáért felelős személyzet hajnal 3-kor újra engedélyt adott a légi kikötő megnyitására. Csakhogy a zöld jelzést követően szinte azonnal újra láttak egy drónt, így hirtelen ismét zár alá kerültek a kifutók.
 


A helyzet mára sem lett jobb. Bár korábban abban lehetett reménykedni, hogy kora délutánig sikerül újra működésbe hozni a létesítményt, a Gatwick hivatalos twitteres csatornáján azt közölték, hogy erről egyelőre szó sem lehet. A repülőtér szándékos cselekménynek nevezte a drónos akciót, ami rengeteg kellemetlenséget okoz az utasoknak, különösen közvetlenül az ünnepek előtti napokban.

Anglia második legforgalmasabb repternek ütemtervében csak a mai napon 760 járat szerepelt, amelyek fedélzetén összesen több mint 110 ezer ember utazott volna. Hogy milyen komoly ügyről van szó, azt az is mutatja, hogy pár órával a repülőtér lezárását követően az ország miniszterelnöke is megszólalt. Theresa May szóvivőjén keresztül utalt a törvények egyértelműségére, amelyek alapján az ilyen cselekedet akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Minden szabály annyit ér, amennyire be lehet tartattni 

Az tény, hogy a szigetországban legalább már van megfelelően frissített jogszabályi környezet az ilyen ügyek kezelésére, ugyanakkor a mostani eset is rávilágít arra, hogy a börtönnel való fenyegetés nem feltétlenül elég. A repterek (és egyéb kritikus létesítmények) védelmét nem lehet csak a jogszabályokra bízni. Szükség lehet olyan passzív és aktív elhárítási megoldásokra, amelyek teljességgel kizárják, vagy legalább gyorsan kiiktatják a gatwickihez hasonló problémákat.

Pedig ötletek, eszközök és technológiai megoldások már szép számmal akadnak. Idén tavasszal például a Lockheed Martin már nyélbe ütött egy 150 millió dolláros drónelhárítós megbízást az amerikai haditengerészettel. A hobbidrónok robbanásszerű terjedése miatt egyre-másra jelennek meg a drónellenes technológiákat fejlesztők. Világszerte már száznál is több cég kínál különböző megoldásokat a drónproblémára. A 2018-as téli olimpián is figyelemmel voltak a jelenségre. A téli játékok biztonságért felelős csapat többek között drónvadászokkal készült a lehetséges fenyegetések elhárítására.

Piaci hírek

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.