Egy nemzetközi felmérés szerint a hazai gigabájtokért sokkal többet kell fizetni, mint például a nyugat-európai országok többségében.

Óriási különbség mutatkozik a hazai internetszolgáltatások árában attól függöen, hogy vezetékes, avagy mobil elérésről van szó. Előbbi annak ellenére tekinthető világszinten is olcsónak, hogy az elmúlt időszakban relatíve drágult a magyar piac. Ugyanez már nem mondható el a mobilnet kapcsán, legalábbis ha a Cable.co.uk frissen közzétett elemzési adatait vizsgáljuk.

A hazai helyzet értelmezéséhez, azonban először érdemes átnézni a globális eredményeket. A brit ár-összehasonlító oldal idén 237 országot és régiót vizsgált meg, ahol a kereskedelmi forgalomban elérhető mobilcsomagok árára és az abban rejlő adatforgalomra koncentrált. Ezek alapján jött ki, hogy átlagosan hol mennyit kell fizetni egy gigabájtnyi mobilos internetezésért (amerikai dollárra átszámítva).

Az idei éllovasok között nagyjából ugyanazok a térségeket találjuk, amelyek tavaly is kitűntek a mezőnyből. Izraelben mindössze 2 cent egy gigabájtnyi mobilforgalom, míg Olaszországban és a Fidzsi-szigeteken 9, San Marinóban 10, Kambodzsában pedig 12 cent az átlagos költség.

 

 

 

A spektrum másik oldalán (szintén szokás szerint) jobbára nagyon elmaradott régiókat, vagy elszigetelt szigeteket, szigetcsoportokat találunk. 2023-ban Zimbabwében lehet a legköltségesebben mobilról barangolni a neten: gigabájtonként itt közel 44 dollárba kerül a szolgáltatás. Ennél csak egy fokkal olcsóbb az élet a Falkland-szigeteken, illetve Szent Ilonán.

Idén egyébként a világátlag 2 dollár 61 centre jött ki gigabájtonként, ami több mint 16 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ben mért átlagos ár.

Hazai viszonyok

Az mindenképpen jó hír, hogy a magyar adat a globális átlag alatt van, hiszen az itthon kínált 12 csomag alapján a magyar mobilnet 1,71 dollárra jön ki. Az viszont már kevésbé, hogy ezzel Magyarország mindössze a 145. helyet foglalja el a a 237 tételes listán.

A hazai árak drágaságát jól mutatja, hogy nem csak a környező országok többségében lehet lényegesen olcsóbban mobilnethez jutni, de számos nyugat- és dél-európai ország polgárainak is elég a magyar árak töredékét kiadni ugyanezért. A már említett Olaszország mellett hozzánk képest fillérekért lehet mobilnetezni például Franciországban (20 cent), Spanyolországban (49 cent), Ausztriában (51 cent), vagy éppen az Egyesült Királyságban (62 cent).

Lábjegyzet

Zárásként érdemes megjegyezni, hogy a vizsgált csomagok túlnyomó része nem csupán adatforgalmazást biztosít az ügyfeleknek, hanem komplex telefonos előfizetésként lebeszélhető perceket, "ingyen" SMS-küldést stb. is tartalmaznak. A régiós keresleti/kínálati sajátosságok és infrastrukturális különbségek mellett tehát ezek a tényezők is nagyban befolyásolhatják azt, miként alakul egy-egy konkrét szolgáltatás árazása.

Konzumer tech

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.