A cég megerősítette, hogy felhagy a saját gyártású tabletekkel. Két, még fejlesztés alatt álló modell is megy a kukába.

Úgy tűnik, nem lesz több saját márkás táblagépe a Google-nek, mivel hivatalosan is bejelentették, hogy a továbbiakban inkább a laptopos termékkörre fókuszálnak. A vállalat természetesen folytatja a már piacon lévő tabletek támogatását.

Menniük kell

Az amerikai Computerword újságírója publikálta elsőként az értesüléseit, amelyeket magától a Google-től szerzett. A cég szóvivőjétől származó levél megerősíti, hogy a vállalat maga a továbbiakban nem készít tableteket. A projekt leállítása érint két, éppen készülőben lévő modellt is, amelyek így értelemszerűen sosem kerülnek a boltok polcaira. Úgy tűnik, az elméletben idén őszre tervezett termékek nem ugrották meg az előzetes tesztek során az elvárt minőségi szintet, és ezt követően született meg a döntés a vonal teljes elmeszeléséről.

A tabletek fejlesztéséről felszabaduló munkaerőt a Google egyrészt a Chrome OS-sel futó laptopok tervezésére, másrészt meg nem nevezett egyéb projektekhez irányította át. Az USA-ban tegnap napvilágott látott hírt amúgy maguk a dolgozók sem tudták meg sokkal korábban. Információk szerint a döntésről szerdán tájékoztatták őket.

Ettől függetlenül a jövőben is megjelenhetnek táblagépek, amelyek Chrome OS-t használnak. A Google ugyanis továbbra is teljes mellszélességgel ajánlja operációs rendszerét más gyártóknak, legyen szó laptopokról, vagy akár táblagépekről. Házon belül viszont mostantól csak a laptopos változatra koncentrálnak.

A történteknek amúgy volt némi előszele, hiszen a Google idén egyáltalán nem jelentett be semmiféle új tabletes megjelenést. Három hónappal ezelőtt pedig A Business Insider hivatkozott olyan belső információkra, amelyek szerint a cég "create" csapatát elkezdték megtizedelni. A tavaszi értesülések is azt vetítették elő, hogy bizonyos fejlesztéseket el fog engedni a vállalat.

Egy kacskaringós út vége

A Google jó pár évig próbálkozott a saját tabletes termékvonal meghonosításával, de ez hullámzó eredményeket hozott. Az öt-hét éve megjelent Nexus család tagjai közül a kisebb, 7-es modell egészen jól szerepelt, ám a nagyobb kijelzővel érkező 9-es és 10-es változatok esetében már nem volt annyira pozitív a visszhang. Ez elsősorban az Androidnak tudható be: a mobil képernyőkre kitalált operációs rendszer ugyanis nem igazán tudta "belakni" a méretesebb kijelzőket. A 2015-ben megjelent, különálló billentyűzetet is kapó Pixel C sem varázsolta el a független tesztelőket, mert az Android ebben a formában sem volt képes megfelelő felhasználói élményt biztosítani.

Aztán tavaly megjelent a 12,3 hüvelykes Pixelbook Slate, ami az első olyan tablet volt, amelyen Chrome OS futott. Bár a készülék specifikációjában volt egy-két impresszív adat, de a Microsoft Surface Próval vagy az Apple iPad Prójával szemben nem igazán volt esélye. Ezekhez képest túl bumfordi és nehézkesen kezelhető volt, a chroomebookokkal vagy egyszerűbb tabletekkel pedig a 600 dolláros induló ár miatt nem nagyon tudott versenyezni a modell.

Konzumer tech

Az Öt Szem lényegében hazaküldi a Huaweit

Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.