A PwC idei nemzetközi felmérése kiemeli a technológiai és távközlési ágazatok fokozott érintettségét, és figyelmeztet az ellátási láncokhoz kapcsolódó kockázatok növekedésére is.

A szervezetek közel fele tapasztalt visszaélést vagy pénzügyi bűncselekményt az elmúlt két évben – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített jelentéséből, amely áttekinti a fenyegetéseket, a csalások költségeit, valamint azt, hogy a vállalatoknak mit kell tenni az erősebb proaktív válaszok kialakítása érdekében. A vállalkozásokat érintő fenyegetések listáját a kiberbűnözés, az üzleti partnerek által elkövetett visszaélések és a hűtlen kezelés vezeti, de a kutatásban arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet az ellátási láncokhoz kapcsolódó visszaélések kockázata. Az egyes iparágakat tekintve a technológiai, média- és távközlési ágazatokban volt a legmagasabb a csalások előfordulása.

Ezeken a területeken a vállalatok kétharmada tapasztalt valamilyen visszaélést, növekvő érintettségükre pedig jellemző, hogy nem csak a visszaélések száma növekszik 2020 óta, de azok a többi iparágat tekintve is itt a leggyakoribbak. Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a hacker-tevékenységek hatása: a csalások tízből négy esetben valamilyen digitálisan elkövetett visszaélést jelentettek, ahogy az online platformok, a közösségi szolgáltatások vagy az e- kereskedelem térhódítása térhódítása a pénzügyi bűncselekmények kockázatát is nagyban növeli. Az idei felmérésben a kiberbűnözés már jelentősen meghaladta a 2020-ban leggyakoribbnak számító, üzleti partnerek által elkövetett visszaélések arányát: előbbit 42, utóbbit pedig 34 százalék tapasztalta a vizsgált időszakban.

Változtatniuk kell a gondolkodásukon

Az összes pénzügyi bűncselekmény aránya egyébként az ellátási láncok problémái, a gazdasági vagy geopolitikai instabilitás és más, újonnan megjelenő fenyegetések ellenére sem változott érdemben 2018 óta, de a 10 milliárd dollárt meghaladó bevétellel rendelkező vállalatok esetében a hatások jelentősebbek. Az utóbbiaknak ugyanis 52 százaléka tapasztalt visszaélést az elmúlt két évben, és minden ötödik szervezetnél a legsúlyosabb incidensek 50 millió dollárnál is nagyobb kárt okoztak. A kisebb bevétellel rendelkező vállalatoknál ugyanez a ráta 38 százalékos, és negyed részük szembesült esetenként 1 millió dollárt meghaladó pénzügyi hatással.

A PwC szerint a külső fenyegetések elleni védekezés új gondolkodásmódot igényel, a vállalatoknak agilisan, új megközelítések és technológiák alkalmazásával érdemes felkészülniük a csalások jelzésére és megelőzésére. A felmérés szerint a külső szereplők fenyegetéseinek száma és hatékonysága is növekszik, a célponttá vált szervezetek közel 70 százaléka számolt be róla, hogy a legsúlyosabb zavaró eseményekre külső támadás vagy külső és belső szereplők összejátszása nyomán került sor. Bár sokan törekednek a belső kontrollkörnyezet, a technikai képességek és az ellenőrzések megerősítésére, a külső fenyegetések elleni védekezés más eszközöket is igényel: figyelmet kell fordítani például a képzésekre vagy az ügyfeleknek szánt termékek teljes életciklusának megértésére is.

Biztonság

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.