A PwC idei nemzetközi felmérése kiemeli a technológiai és távközlési ágazatok fokozott érintettségét, és figyelmeztet az ellátási láncokhoz kapcsolódó kockázatok növekedésére is.
Hirdetés
 

A szervezetek közel fele tapasztalt visszaélést vagy pénzügyi bűncselekményt az elmúlt két évben – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített jelentéséből, amely áttekinti a fenyegetéseket, a csalások költségeit, valamint azt, hogy a vállalatoknak mit kell tenni az erősebb proaktív válaszok kialakítása érdekében. A vállalkozásokat érintő fenyegetések listáját a kiberbűnözés, az üzleti partnerek által elkövetett visszaélések és a hűtlen kezelés vezeti, de a kutatásban arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet az ellátási láncokhoz kapcsolódó visszaélések kockázata. Az egyes iparágakat tekintve a technológiai, média- és távközlési ágazatokban volt a legmagasabb a csalások előfordulása.

Ezeken a területeken a vállalatok kétharmada tapasztalt valamilyen visszaélést, növekvő érintettségükre pedig jellemző, hogy nem csak a visszaélések száma növekszik 2020 óta, de azok a többi iparágat tekintve is itt a leggyakoribbak. Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a hacker-tevékenységek hatása: a csalások tízből négy esetben valamilyen digitálisan elkövetett visszaélést jelentettek, ahogy az online platformok, a közösségi szolgáltatások vagy az e- kereskedelem térhódítása térhódítása a pénzügyi bűncselekmények kockázatát is nagyban növeli. Az idei felmérésben a kiberbűnözés már jelentősen meghaladta a 2020-ban leggyakoribbnak számító, üzleti partnerek által elkövetett visszaélések arányát: előbbit 42, utóbbit pedig 34 százalék tapasztalta a vizsgált időszakban.

Változtatniuk kell a gondolkodásukon

Az összes pénzügyi bűncselekmény aránya egyébként az ellátási láncok problémái, a gazdasági vagy geopolitikai instabilitás és más, újonnan megjelenő fenyegetések ellenére sem változott érdemben 2018 óta, de a 10 milliárd dollárt meghaladó bevétellel rendelkező vállalatok esetében a hatások jelentősebbek. Az utóbbiaknak ugyanis 52 százaléka tapasztalt visszaélést az elmúlt két évben, és minden ötödik szervezetnél a legsúlyosabb incidensek 50 millió dollárnál is nagyobb kárt okoztak. A kisebb bevétellel rendelkező vállalatoknál ugyanez a ráta 38 százalékos, és negyed részük szembesült esetenként 1 millió dollárt meghaladó pénzügyi hatással.

A PwC szerint a külső fenyegetések elleni védekezés új gondolkodásmódot igényel, a vállalatoknak agilisan, új megközelítések és technológiák alkalmazásával érdemes felkészülniük a csalások jelzésére és megelőzésére. A felmérés szerint a külső szereplők fenyegetéseinek száma és hatékonysága is növekszik, a célponttá vált szervezetek közel 70 százaléka számolt be róla, hogy a legsúlyosabb zavaró eseményekre külső támadás vagy külső és belső szereplők összejátszása nyomán került sor. Bár sokan törekednek a belső kontrollkörnyezet, a technikai képességek és az ellenőrzések megerősítésére, a külső fenyegetések elleni védekezés más eszközöket is igényel: figyelmet kell fordítani például a képzésekre vagy az ügyfeleknek szánt termékek teljes életciklusának megértésére is.

Biztonság

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.