Egy globális kutatás szerint az elmúlt két évben a nem informatikai területen dolgozóknál a technikai tudás mellett az IT-val kapcsolatos hozzáállás is sokat javult.

Egy vállalati döntéshozók között végzett globális kutatás eredményeiről számolt be a ManageEngine. Az informatikai vállalat megbízásából készített IT at Work: 2022 and beyond elnevezésű tanulmány elkészítéséhez összesen 3300 céges döntéshozót kérdeztek meg. Utóbbiak között nagyjából fele-fele arányt képviseltek az informatikai részlegen dolgozók, illetve a más üzleti egységek vezető beosztású alkalmazottai, így a válaszokból mindkét oldal nézőpontja kirajzolódhatott azzal kapcsolatban, hogy milyen változások történtek az elmúlt két év során.

Demokratizálódási folyamat

A jelentés egyik fontos megállapítás, hogy manapság már egy szervezeten belül szinte mindenkinek köze van ahhoz, hogy hogyan választják ki, telepítik, konfigurálják és használják a technológiát. Az informatika demokratizálódását és fejlettségét mutatja, hogy a cégeknél már nem ritka például a mesterséges intelligencia alkalmazása (ez a minőségellenőrzés (24%) és a pénzügy (21%) területén a legmarkánsabb) Az észak-amerikai válaszadók háromnegyede pedig arról számolt be, hogy vállalatuknál ösztönzik a nem informatikai képzettségű alkalmazottakat arra, hogy low code/no code platformok segítségével saját alkalmazásokat fejlesszenek. Ezzel a lehetőséggel leginkább a marketingesek élnek a beszámoló szerint.

A vállalatok digitalizációját és az informatikai "szétterítését" nagyban meggyorsította a koronavírus hozta kényszerhelyzet. Ezt mutatja, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége (82%) szerint javult az együttműködés az IT és a szervezet más részlegei között a két évvel ezelőtti állapotokhoz viszonyítva. Visszaesésről ugyanakkor mindössze 2 százaléknyian nyilatkoztak.

A lezárások és a távmunka elterjedése rászorította a dolgozókat a technológiai eszközök, alkalmazások megismerésére és használatára. Ám ennek ellenére az üzleti döntéshozók továbbra is a képzés (48%) és az alapvető technikai ismeretek (47%) hiányát jelölték meg a dolgozók előtt álló fő akadályként a rendelkezésre álló technológiák kihasználásánál. Ha csak az informatikai részlegek vezetőinek válaszait nézzük, ott nagyjából ugyanez és ugyanilyen arányban kerül elő problémaként, azaz a kollégák digitalizációs képességeinek fejlesztésében továbbra is nagy potenciál rejlik a technológia adta lehetőségek minél teljesebb értékű kihasználásában.

Irány a decentralizáció

A fentebb tárgyalt folyamatok az informatika decentralizációja felé tolják a szervezeteket. Ebben leginkább Észak-Amerika jeleskedik, ahol az IT-vezetők nagyjából háromnegyede mondta azt, hogy náluk már így működik az informatika. Ennek ellenére az informatikai vezetők a túlzott decentralizáció veszélyeit is látják. Itt a három legnagyobb aggodalmat az informatikai biztonság fenntartása (56%), a szolgáltatási minőség megőrzése (41%) és a folyamatos támogatás megbízhatósága (37%) jelenti.

Ettől függetlenül a döntéshozók úgy vélik, hogy a decentralizáció eredményeként az IT szerepének fontosságát az üzleti oldal sokkal jobban felismeri (57%), közel 90 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy az IT-osztály sikere közvetlen összefüggésben van a szervezet általános eredményességével.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.