A Dell Technologies meghatározó szerepet szán magának az új típusú 5G-hálózatok globális bevezetésében, és a multi-cloud korszakban is konzisztens megoldásokat biztosítana ügyfeleinek.

A Dell Technologies alapító vezérigazgatója, Michael Dell szerdán ismertette elképzeléseit azzal kapcsolatban, hogy vállalata meghatározó szerepet vállaljon az új, specializált berendezéseket nem igénylő 5G-hálózatok globális bevezetésében. Az Open Radio Access Network (O-RAN) felé történő elmozdulás azt teszi lehetővé a távközlési szolgáltatóknak, hogy a hálózati funkciókat biztosító szoftvereket szabványos számítástechnikai hardvereszközökön futtassák.

A technológia állítólag már az amerikai kormányzat érdeklődését is fekeltette, mivel az O-RAN alkalmazásával olyan amerikai cégekkel közösen építhetné ki a szóban forgó rendszereket, mint amilyen maga a Dell vagy például a Microsoft, szemben azzal, hogy kizárólag az iparágra szakosodott (és jellemzően külföldi) szállítókkal, így a Nokiával vagy akár a kínai Huaweijel kellene kényszerűen együttműködnie. Ahogy Michael Dell már korábban kifejtette, ebben a kérdésben teljes egyetértést tapasztal az amerikai politikában: már Donald Trump is felkarolta az elképzelést, és az új Biden-adminisztráció is teljes mértékben osztja az előző kormányzat terveit a kínai gyártók nyugati ellensúlyának erősítésére.

A Dell Technologies, mint az új típusú hálózatokba illeszkedő hardverek szállítója, már hazai és európai megrendeléseket is szerzett ezen a területen, a Dell Technologies Summit rendezvényen pedig egy novembertől elérhető szoftverterméket is bejelentett, amely a szolgáltatókat támogatná az új hálózatokban használt számítógépek menedzselésében.

A Reuters beszámolója itt arra is felhavja a figyelmet, hogy a legtöbb O-RAN hálózat Európában még csak tesztüzemben van, míg az amerikai DISH Network, a Dell ottani megrendelője sem számít beágyazott piaci szereplőnek. A hírügynökség által idézett távközlési elemzők egy része úgy látja, hogy az új, nyílt forrású technológia nem válik meghatározóvá még a következő hálózati generáció megjelenésével sem – a Dell ugyanakkor fel akarja gyorsítani a váltást azzal, hogy az új technológiát a széles körű bevezetésre is alkalmassá teszi annak intenzív fejlesztésével és tesztelésével.

Ez csak így működik

Michael Dell szerint kifejezett igény tapasztalható arra, hogy egy nyugati "bajnok" vállalat mindezt nagyban is összehozza, de csak egy olyan fajsúlyos társaságnak sikerülhet a dolog, amely rendelkezik a szükséges ellátási láncokkal, szolgáltatásokkal és pénzügyi háttérrel is ahhoz, hogy mindezt megvalósítsa le is szállítsa. Ez a cég pedig nyilván a Dell Technologies lenne, amely ebben a kérdésben már tárgyalásokat folytatott a brit, kanadai, új-zélandi, ausztrál és japán kormányzatokkal, illetve bizonyos nyugat-európai vezetőkkel is.

Az 5G hálózatokról szóló tervek, az új edge computing termékek, a hiperkonvergens infrastrukturális (HCI) megoldások és más újdonságok mellett Michael Dell ismét arról beszélt, hogy a Dell Technologies folyamatos átalakulásának célja az ügyfelek megoldatlan problémáinak megoldása. Megfogalmazása szerint egy ilyen vállalkozás nem is működhet másképpen: maga a Dell hiába létezik már 37 éve, simán el fog tűnni, ha ebben nem jár sikerrel. A technológia fejlődése viszont most érkezett el arra a szintre, hogy tényleg megalapozhatja a világszintű problémák megoldását, így az ezzel járó kihívások soha nem látott lehetőségeket is tartogatnak.

A növekedési lehetőségekkel összefüggésben a Dell vezérigazgatója kitért a felhő alapú számítástechnika következő szintjének tartott multi-cloud (többfelhős) megközelítésre is, illetve arra, hogy a VMware (Cross-Cloud Services) és a Dell Technologies hogyan próbálja egyszerűsíteni az ilyen implementációkat 600 ezer ügyfele számára. Bár szerinte sem ez az egyetlen üdvözítő megoldás, és szorosan együttműködnek más partnerekkel is, Michael Dell szerint egyelőre nagyon jó visszajelzéseik vannak, a multi-cloud stratégiával ráadásul összevág az az óriási fellendülés, amit a gyártó a perem (edge computing) területén tapasztal.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.