Augusztus óta tesztelik Aloft lánc cupertinói egységében a szobaszerviz robotot. Önjáró, és nem kér borravalót.
Hirdetés
 

A Google mindent automatizálna. Van önjáró autója, van harci robortja, és most itt a robot szobaszerviz, amit augusztus óta tesztelnek egy kaliforniai szállodában, az Aloft lánc cupertinói egységében.

Magát a robotot nem a Google fejlesztette, hanem egy kis startup cég, a Savioke, melybe idén áprilisban több más befektető mellett a korai befektetéseket preferáló Google Venture is tett némi pénzt.

Nyílt alapokon

A fejlesztés már csak azért is elnyerhette a Google tetszését, mert alapvetően nyílt forráskódú alapokra épül. A szoftveres hátteret a Willow Garage robotikai kutatási labor által létrehozott Robot Operating System (ROS) adja. Az operációs rendszer első kiadása 2007-ben jelent meg. Létrehozásának célja az volt, hogy nyílt és szabványos eszközt adjanak a robotikai iparnak a robotvezérléshez.

A SaviOne néven futó 45 kg-is robot magassága közel 1 méter, és közel 60 liternyi a szállítótere. Nagyjából egy kényelmesen sétáló ember sebességével halad a szálloda folyosóin. Amikor megérkezik a céljához, telefonhívással jelzi, hogy a szoba lakója átveheti a megrendelt küldeményt. A vendéget a robot kijelzőjén megjelenő utasítások segítik, hogy veheti ki a tárolótérből a küldeményt.

A váratlan tárgyakat (például egy a folyó közepén hagyott bőröndöt) és a folyosón közlekedő vendégeket egy kamera segítségével érzékeli a robot.

Szállodákba, egészségügybe, fogyatékkal élőknek

A személyzet egy érintőképernyőn pár gombbal programozhatja a robotot: annyit kell megadniuk, hogy melyik emelet melyik szobájába kell vinni a megrendelt árut. Ahhoz azonban, hogy a robot az árufeltöltés után egyedül is elboldoguljon, kell egy olyan háttérrendszer, amivel vezeték nélküli hálózaton tud kommunikálni. Előfeltétel tehát egy az egész szálloda területét lefedő, zavartalan kommunikációs kapcsolatot biztosító Wi-Fi hálózat, vagy például – mivel a robotnak nincs karja – a hálózati kommunikációval hívható, intelligens lift.

A cég úgy véli, hogy a SaviOne távlatilag sokkal szélesebb körben használható lesz: például az egészségügyi ellátásban vagy a fogyatékkal élők segítésére is.

A cég vezérigazgatója, Steve Cousins amúgy régi motoros a robotikában. Korábban kutatóként dolgozott az IBM Research-nél, aktív tagja a Robots for Humanity projektnek, a Savioke előtt pedig a Willow Garage elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. A robotok okozta munkaerő-piaci feszültségekre az ő válasza az, hogy talán valóban kevesebb londinerre lesz szükség a SaviOne miatt, de az automatizálás következtében megnő high-tech ipar munkaerő-igénye.

Piaci hírek

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.