Ugyan a személyi számítógépek első negyedéves eladásai 5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbi szinttől, de a szektor összességében remek teljesítményt nyújtott.

Az IDC frissen kiadott jelentése szerint az idei első három hónap során 80,5 millió PC-t értékesítettek világszerte. Ez 5,1 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtt realizált forgalomtól, ám a szállítóknak így sem lehet oka sok panaszra.

Az ellentmondás egyik oka, hogy az amerikai piackutatónál korábban ennél jóval nagyobb visszaesést prognosztizáltak. A másik pedig az, hogy a személyi számítógépek eladásait a koronavírus-járvány az egekbe lökte. Az elmúlt két év során az előtte meglehetősen "köhögő" piac közel 30 százalékkal tudott bővülni. Köszönhetően jórészt az otthoni oktatás és távmunka miatt megnövekedett keresletnek. Végezetül azt is érdemes megjegyezni, hogy a várakozásokon felüli eredményt rendkívül nehéz körülmények között sikerült elérni, hiszen a világkereskedelmet sújtó logisztikai problémák és a még mindig kísértő alkatrészhiány nem tette könnyebbé az értékesítést.

A most közölt negyedéves forgalom egyébként sorozatban a hetedik olyan periódus volt, amikor a globális szállítási mennyiség meghaladta a 80 millió darabot. Ilyesmire 2012 óta nem voltak képesek a szektor szereplői.
 

A PC-piac és a legnagyobb gyártók teljesítménye az IDC kalkulációja szerint

 

A fenti táblázatból látszik, hogy a legnagyobb gyártók teljesítménye között meglehetősen nagy különbségek mutatkoztak. A két éllovas, a Lenovo és a HP nem tudta bőven elmaradt egy évvel korábbi kiváló eredményétől, miközben a Dell, az Apple és az Asus bővülésre is képes volt. Ennek ellenére a rangsor ugyanaz maradt, mint a tavalyi évzáráskor.

Ezúttal az asztal nyert

Ami a szegmen két fő típusát illeti, ezúttal az asztali gépek teljesítettek jobban, és ezek eladása még kicsit emelkedett is. A noteszgépek értékesítését ellenben jobban megviselte a már említett ellátási láncokat érintő nehézségek, de az sem segített, hogy a bázisérték esetükben kiemelkedően magas volt, köszönhetően az egy évvel korábbi óriási forgalomnak.

Ami a közeljövőt illeti az IDC elemzői bizakodóak. A jelen pillanatban kicsit visszafogottabb végfelhasználói keresletet átmeneti gyengülésként értékelték, miközben a vállalati megrendelők továbbra is aktívnak mutatkoznak.

Konzumer tech

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.