Amikor felmerül az IT egy részének felhőbe költöztetése, a menedzsment sűrűn bólogat, majd felteszi az első kérdést: és mennyibe fog kerülni így az IT? Alább hallható egy lehetséges válasz.
Hirdetés
 

A felhő egyik nagy ígérete az üzemeltetési költségek kézben tarthatósága. De teljesíti-e ezt az ígéretét?

Korábban talán nagyobb hangsúly esett az "olcsóbb lesz" üzenetre, manapság inkább a költségek menedzselhetőségét szeretik hangsúlyozni a szolgáltatók. Mára aztán már látjuk, még utóbbi is kérdéses. Ritka ugyanis a tisztán felhős vagy tisztán on-premise nagyvállalati rendszer, ráadásul mire a vállalatok megszelidítették maguknak ezt a két lábon álló IT-t, jöttek a többfelhős környezetek, és újra mindent összezavartak. Emiatt ma már az üzemeltetés optimalizálása komplexebb feladat, mint korábban bármikor, miközben hiányoznak az univerzálisan alkalmazható, sztenderd bevált gyakorlatok. (Többek között ezen próbál segíteni a FinOps mozgalom.)

De térjünk vissza az eredeti kérdésre: jobban menedzselhető-e a felhőtől az IT-üzemeltetés költségoldala? Igen is, meg nem is, derült ki Pocsai Zsolt idei CIO Hungaryn tartott, Hibrid infrastruktúra szolgáltatás a pénzügyi szektorban című előadásából. Az elismert szakember, aki jelenleg ügyvezető igazgatóként irányítja az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságát, vállalata kihívásai mellett azokról a fogásokról is beszélt, amelyek beváltak.
 

Pocsai Zsolt ügyvezető igazgató (OTP Bank)


Az előadáshoz érdemes letölteni a prezentáció PDF változatát, amely informatív ábráival segíti az előadás megértését.

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.