Az idei CIO Hungray keynote előadója az elosztott rendszerek neves kutatója – és minő véletlen egybeesés: az első hazai NFT-műalkotást megvásárló műgyűjtő. A CIO Klub podcastban Kacsuk Péter előadása.

Ahogy mondani szokták, a blockchain (akárcsak a mesterséges intelligencia) mindenre is jó. Miközben a legtöbben az elosztott főkönyvi rendszereket a piacon hektikusan viselkedő bitcoinnal azonosítják, a háttérben nemzetközi vállalatok és kutatóközpontok fektetnek rengeteg energiát abba, hogy optimalizálva és piacosítva hasznosítsák mindazt a tudást, ami a kriptopénzek fejlesztése kapcsán a világban összegyűlt. Ennek egyik terepe az NFT (non-fungible vagy nem helyettesíthető token).

Az egyik legérdekesebb területe az NFT alkalmazásának a képzőművészet. Az informatikának és a művészetnek erről a hallatlanul izgalmas határterületéről tartott előadást a 2022-es CIO Hungary első napján Kacsuk Péter, a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek tudományos kutatólaboratóriumának vezetője.

Előadásban röviden áttekintette, miként működik a blockchain technológia, és kiderült: hogyan kerül a csizma az asztalra, azaz mi köze egy elosztott számítási rendszernek a képzőművészethez. Kacsuk Péter röviden bemutatta a kriptoművészet világát, és megpróbált arra is választ adni, hogy az NFT vajon egy felfújt lufi, vagy egy olyan új trend, amivel tartósan együtt kell élnünk.

A hangfelvétel 2022. április 28-án készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Közösség & HR

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.