Ha van téma, amely az elmúlt két-három évtizedben mint sem veszített aktualitásából és fontosságából, az a kiberbűnözés. Erről beszél a CIO Podcastban Halász Viktor, a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársa.

Ezen a területen tökéletesen érvényesül az 'Occam borotvája' néven ismert elv: a legegyszerűbb módszerek a leghatékonyabbak. Röviden így lehetne összefoglalni Halász Viktor rendőr századosnak, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya vezetőjének előadását, melyet a CIO Hungray 2021 zárónapján tartott.

Halász Viktor, aki évek óta dolgozik ezen a területen, a különböző jellegzetes támadástípusok, az azokra vonatkozó nemzetközi trendek bemutatása után részletesen elemzi a magyar vállalati kibervédelmi helyzetet.

Előadásában nagyon nagy teret szentel a ransomware-támadásoknak, részletes példákat hoz a jó és a rossz gyakorlatokra, a leggyakoribb hibákra. Azt is bemutatja, hogyan tud segíteni támadások esetén a nyomozó hatóság, illetve milyen kötelezettségei vannak a szervezeteknek.

Ismerteti a hivatalos álláspontot, de elmondja személyes véleményét is a váltságdíj fizetésével kapcsolatban, melynek során külön felhívja a figyelmet a nemzetközi és az amerikai gyakorlatra és szabályozásra.

Előadásában hangsúlyozza: nagyon fontos a munkatársak, alkalmazottak biztonságtudatosságának növelése, mert csak így csökkenthető a támadások sikerének esélye. Előadásából egy személyes példából az is érzékletesen kiderül, miért beszélnek a biztonsági szakértők következetesen a kockázatok csökkentéséről és nem a megszüntetéséről.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Biztonság

355 milliárd dollárt költ fejlesztésre a Samsung

A dél-koreai vállalat öt év alatt tervezi a hatalmas összeg elköltését, amelynek két fókuszpontja a csipgyártás és a biofarmácia.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.