A CIO klub hangos kiadásának rendhagyó adásában egy rendhagyó, személyes múltunk feltárását is segítő digitalizációs projektet mutat be dr. Cseh Gergő Bengegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója.

Podcastsorozatunk rendkívüli kiadásából kiderül, hogy nincs az életnek olyan területe, amelyet ne befolyásolna a digitalizáció.

A kutatók 2020 decemberétől online is hozzáférhetnek bizonyos levéltári anyagokhoz az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL). A szolgáltatást idén kiterjesztik a saját történetükre kíváncsi laikusokra, akik regisztráció után szintén online olvashatják el azokat az iratokat, amelyeket a rendszerváltás előtt gyűjtöttek róluk vagy felmenőikről az állambiztonságiak. Egy ilyen rendszer elindítása és működtetése azonban csak leírva egyszerű. Hogyan harmonizálható valós időben egy adatszolgáltatás a jogi előírásokkal?

A választ dr. Cseh Gergő Bendegúz történész, az ÁBTL főigazgatója adta meg a CIO Hungray 2021 második napjának nyitó előadásában (a felvételhez a prezentációt innen lehet letölteni PDF-ben). De a történész közel sem csak a digitalizációs projekt nehézségeiről beszélt.

Az előadásból kiderül például, hogy hogyan működtek a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatok, azok milyen dokumentumokat halmoztak fel, és ezeket a dokumentumokat hogyan kell(ene) ma olvasnunk. Röviden beszélt arról is, hogy mennyiben változtatta meg a történészek munkáját az, hogy digitalizált formában is hozzáférnek az adatokhoz. Bemutatta azt a folyamatot, ahogy egy online formában beadott iratkérésből digitalizált dokumentum lesz, valamint azokat az eljárásokat, melyek biztosítják a digitális dokumentumok biztonságát és hitelességét.

A főigazgató egy sokakat érdeklő kérdésre is kitért: miért nem lehet minden szűrés nélkül nyilvánosságra hozni a hírhedt III/III-as iratokat, azaz a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálat politikai rendőrségének belső elhárítással foglalkozó részlegénél előállított dokumentumokat.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz a prezentációt is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.