Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

Fenntarthatóság, környezetre gyakorolt hatás, biztonság, megbízhatóság, a regionális és globális szolgáltatók nyújtotta lehetőségek – a felhasználók szempontjából is fontos kérdések, melyeket a CIO Klub hangos kiadásában Kévés Tiborral, az Invitech pre-sales vezetőjével, és Kerper Gábor független IT-menedzsment tanácsadóval veséztünk ki.

Bevezetésként tisztáztuk, hogy mitől tekinthető a szerverek és tárolók összessége adatközpontnak, miket foglalhat magában az adatközponti szolgáltatás. A műszaki definíción túl azonban az is kiderül a beszélgetésből, hogy az ügyfelek hogyan látják ezt, azaz a vállalatok IT-vezetői milyen elvárásokat fogalmaznak meg egy adatközponti szolgáltatással szemben.

Az adatközpont-építési kedv nem látszik lankadni, ám ennek környezeti hatásai is vannak. Mivel a digitalizáció nyomán nő az informatika ökológiai lábnyoma, szolgáltatók és ügyfeleik számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság, a környezettudatosság. A beszélgetésnek ebben a részében érzékletes képet kapunk arról, hogyan közelít ehhez a kérdéshez szolgáltató és felhasználó.

Az utolsó etapban megbeszéltük az európai adatközpontpiac helyzetét. Kiderült többek között, hogy van-e érdemi különbség a magyar és a német piac működése között – utóbbiról Kerper Gábor osztotta meg érdemi tapasztalatait. Az európai piac kapcsán előkerült az OVHCloud strasbourgi adatközpontjának tüze, a francia szolgáltató által is erősen támogatott Gaia-X projekt, valamint hogy lehetséges-e az amerikai szolgáltatók dominanciájának kezelése, ellensúlyozása.


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.