A Gartner friss előrejelzése szerint a koronavírus miatt nagyobb tempóra kapcsolt digitalizációs törekvések 2021-ben jótékonyan hatnak majd az informatikai költésekre.

Tavaly meglehetősen felemás évet zárhatott az infokommunikációs szektor. A járványügyi intézkedések miatt a távmunkás, otthoni oktatást segítő eszközök, megoldások iránt azonnal érezhető, komoly kereslet támadt, ám a serpenyő másik oldalát húzták a gyárbezárásokból, logisztikai nehézségekből eredő készletproblémák, illetőleg a gazdasági bizonytalanság miatt elhalasztott projektek, céges és kormányzati beszerzések.

Borúra derű?

A Gartner friss kutatási anyaga szerint 2020-ban a szaldó végül negatív egyenleget mutatott. Az amerikai piackutató szakértői becslése alapján tavaly a távközlési bevételeket is magában foglaló IT-piaci költések nem érték el a 3700 milliárd dollárt, ami jelentős, mintegy 3,2 százalékos visszalépést jelent a 2019-es forgalomhoz képest.

 

Globális IT-piaci előrejelzés 2021 - Gartner
Infogram

 

Ahogy a fenti táblázatból is kitűnik, szinte az összes szegmensben negatívan csapódott le a pandémia keltette káosz. Egyedül az adatközpontokra szánt forgalom tudta elérni legalább a két évvel ezelőtti szintet. A Gartner úgy látja, tavaly leginkább csak a tűzoltásra volt idő a szervezetek informatikai részlegénél, hogy az adott cég vagy intézmény képes legyen kezelni a korlátozások miatt előállt különleges helyzetet.

Ugyanakkor a jelenlegi számítások szerint idén is és jövőre is bőven lesz min osztozkodni az infokommunikációs szektorban érdekelt szállítóknak. A piackutató 2021-re már minden területen vaskos növekedést jósol, ami összességében több mint 3900 milliárd dollár forgalomban ölthet testet. Ha beigazolódik az előrejelzés, akkor a piac 6,2 százalékkal nőhet idén.

Minden úgy nő majd, mintha húznák

A részterületeket illetően a legjobban a vállalati szoftverek piaca élénkülhet meg. Itt 8,8 százaléknyi bővülést várnak a szakértők, köszönhetően annak, hogy a távoli munkavégzés feltételeit és kereteit fokozatosan fejlesztik tovább a vállalatok és kormányzati szervezetek. Nem panaszkodhatnak majd a személyi eszközök forgalmazói sem, hiszen a tavaly elmaradt beszerzéseket idén pótolhatják majd azokon a helyeken, ahol szükség van további laptopokra, tabletekre a távmunka, vagy éppen a digitális oktatás biztosítására. A Gartner számításai szerint egyébként közel 333 milliárd dollárra rúgnak majd idén csak a távoli munkavégzéshez kötődő vásárlások.

Ráadásul a lendület vélhetően kitart jövőre is: a várt 4,2 százalékos újabb erősödés azt jelentené, hogy a teljes IKT-szektor 4100 milliárd dollárnál is nagyobbra hízna.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.