Már nem a távmunka kialakítása, hanem az árnyoldalainak a kezelése a legfontosabb szervezetfejlesztési feladat. Az idei utolsó CIO Klub Podcast-adás vendége Kemendi Zsolt (Invitech) és Tanácsa Lajos (Wunderplan).

A COVID jegyében ismét "távpodcastot" készítettünk. A téma a szervezetfejlesztés. Elkezdődött a nagy újragondolási verseny: ki tudja gyorsabban és jobban kezelni a távmunka árnyoldalait? Vendégeink szerint erről fog szólni az új év. Egyelőre senkinek sincs bevált receptje a szervezeteket fenyegető dezorganizálódás kezelésére, de az biztos, hogy újra kell gondolni a szervezeteken belüli mikroközösségek szerepét. Ebben egyetértés volt Kemendi Zsolt, az Invitech vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és Tanács Lajos, a IT-szervezetfejlesztési tanácsadással is foglalkozó Wunderplan ügyvezetője, a Derrick és Harry blog alapítója között.

De hogyan jutottunk idáig? Tanács Lajos interpretációja szerint az idei évet szervezetfejlesztési szempontból a bizonytalanság határozta meg. Úgy kellett szervezetfejlesztési döntéseket hozni, hogy senki sem tudta, mit hoz a holnap. Alapvető paradigmák vesztették érvényüket néhány nap alatt. Az ebből adódó gondokat megfejelték olyan rövid idő alatt lefuttatandó projektek, melyekre a szervezetek nem voltak felkészülve (pl. a pénzügyi szektorban a hitelfizetési moratórium kezelése), melyekre eredetileg nem is terveztek erőforrásokat. Így érthető, hogy a vállalatoknak a szervezeti problémák kezelésére – lényegében a szervezetfejlesztésre – nem maradt energiájuk. De az is látszik, hogy a szervezetoptimalizálási munkák nem úszhatók meg.

Kemendi saját tapasztalatai egybeesnek ezzel. Ugyanakkor szerinte ők szerencsések voltak: egyrészt a koronavírus-helyzet egy szervezetoptimalizálási projekt lezártakor érte őket, másrészt annak tapasztalatai alapján gyorsan is tudtak reagálni az új helyzetre. Mint mondta, ezt az is segítette, hogy hogy felgyorsult a döntéshozatal vállalaton belül és a partnereiknél is: a kényszer hatására egyszerűen mindenkiben megnőtt a kockázatvállalási hajlandóság. Mivel az egész gazdasági környezetben nagyfokú volt a bizonytalanság, mindenki könnyebben elfogadta, hogy olyan döntéseket is meg kell behozni, amiknek a kimenetele, eredménye bizonytalan.

Amikor segít a megszokás

Az Invitechnél az ügymenetben nem volt komolyabb változás. Ebben segített a korábbi lendület – ha úgy tetszik: a megszokás hatalma is. Azóta azonban eltelt háromnegyed év, és most már a leginkább érzékelhető gond az, hogy a kisebb csoportok közötti kohézió nagyon meglazult. Kemendi arról is beszél, hogy ezt milyen módon kívánják orvosolni.

Tanács Lajos szerint a kohéziós probléma általános jelenség, de mintha még nem lenne elég hangosan kimondva. A szakember szerint egyébként egyelőre nincs is kézenfekvő válasz arra, hogy jelen helyzetben hogyan lehetne pótolni azokat a közös élményeket, melyek a csapatkohézió alapját adják.

A két szakember azt is megvitatta, hogyan hat a távmunka az employer brandingre, valamint mire kell felkészíteni 2021-ben a belső csapatokat
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol fel is iratkozhat a csatornára.

Podcast-sorozatunkkat jövőre is folytatjuk. maradjanak velünk.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.