Beszámolónk negyedik része a tizenötödik CIO Hungary konferencia első napjáról, ahol természetesen a NIS2-es felkészülés is kiemelt témaként szerepelt.

Véget ért a tizenötödik CIO Hungary konferencia első napja, ahol a meghívott informatikai vezetők tizenöt előadást és három kerekasztal-beszélgetést hallgathattak végig. Ahogy az előző évben, most is közel 200 regisztrált vendéget, köztük pedig 130 informatikai döntéshozót üdvözölhettünk kétnapos tavaszi rendezvényünkön, melynek első három szekciójáról itt, itt és itt olvasható rövid beszámolónk. A konferencia idei fókuszának az emberi tényezőt választottuk, illetve mindazokat a kihívásokat, amelyeket az egyre gyorsabban változó világ egymástól is gyorsan távolódó generációira támaszkodva kell megoldaniuk a vállalati IT-vezetőknek.

Az első nap utolsó szekcióját az Európai Unió NIS2 (Network and Information Security Directive 2) néven emlegetett új kiberbiztonsági irányelvének szenteltük, amelynek a magyar jogrendbe való implementációja komoly terhet ró az egész piacra, így az érintett cégekre, tanácsadókra, biztonsági megoldásszállítókra, de még a szabályzói oldalra is. A felkészüléshez korábban is igyekeztünk segítséget nyújtani a Bitport CIO Klubjának április elején rendezett Szakmai Napján, ahol tisztáztuk az erre vonatkozó teendőket, a már ismert határidőket és a hazai bevezetést, ami hatással lesz a vállalatok technológiai rendszereire vagy szervezeti működésére is.

Így állunk a felkészüléssel

A téma első előadásában Bencsik Balázs (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) adott helyzetjelentés a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényre (Kibertan. tv.) való felkészülésről, melynek során az SZTFH szakértője kitért rá, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelőségi projektekben. Ahogy az Bencsik Balázzsal márciusban készített interjúnkból is kiderült, az SZTFH kibervédelmi igazgatója szerint az uniós direktíva felpezsdíti a magyar kiberbiztonsági piacot, az auditokból pedig az eddigieknél átfogóbb képet kapunk a gazdaság és az ország kiberképességeiről is.

Ezzel vágott egybe Lesku Gergely (Head of International Operations, Euro One) prezentációja is, amiből kiderült, hogy a NIS2 esetében tényleg nem csak egy újabb törvényről, hanem nagy lehetőségről is beszélhetünk. Bár az uniós direktíva Európa számos országában állítja kihívás elé a szervezeteket, és többségük számára szokatlan, hogy ennyi időt és pénzt kell áldozni egy profitközpontnak nehezen minősíthető projektre, annak eredményeként mégis versenyképesebbek és a támadásokkal szemben ellenálóbbak lesz vállalato. Az előadás azokat a megoldásokat tekintette át, amelyek segítik a felkészülést és a biztonságos környezet hosszabb távú fenntartását.

Csütörtöki szakmai programunk ezúttal is egy panelbeszélgetéssel zárult: kiberbiztonsági szakértők és az SZTFH munkatársa beszélték meg, ki hogyan látja a magyar vállalatok NIS2-es felkészültségét. A kerekasztal résztvevői Szeiler Andrea (Global CISO, Transcom, a Women4Cyber Hungary elnöke), Király Anna (informatikai biztonsági mérnök, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága), Hári Krisztián (CSO, Yettel Hungary, az European Cybersecurity Competence Centre irányító testületének tagja) és Szabó Lajos (igazgató, NKI, az ENISA boardjának tagja) voltak, a beszélgetést pedig Polereczki Andrea interim CISO moderálta.
 


A CIO Hungary első napjának végén, már-már hagyományos módon sor került a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének bemutatkozására és az mVISZ-tagvállalatok képviselőivel tartott közgyűlésére. Ezt követően pedig vendégeink máris készülhettek az esti, kevésbé szakmai jellegű programokra, melyek között szerepelt az ilyen néven már 15. alkalommal megrendezett CIO Hungary születésnapi tortájának felvágása is. Ahogy később kiderült, meglepően sokan birkóztak meg a rendezvény következő nagy kihívásával, vagyis a konferencia második napjának 9 órás kezdésével – erről bővebben összefoglalónk következő részében olvashat »

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.