Beszámolónk a tizenötödik CIO Hungary konferencia második napjáról, ahol a résztvevők elsőként ismerhették meg a Budapesti Corvinus Egyetem és a Bitport közös CIO-kutatásának eredményeit.

Pénteken megkezdődött a tavaszi CIO Hungary konferencia második napja is, melynek nyitó előadásában Dr. Fehér Péter egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója ismertette a BCE és a Bitport közös, exkluzív CIO-kutatását. (Az első napi programról szóló beszámolóink böngészését ezen az oldalon érdemes kezdeni.) Az egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetének kutatóival összeállított kérdőív segítségével ebben az évben is igyekeztünk pontosabb képet rajzolni a technológiák és az azokhoz szükséges kompetenciák szervezeteken belüli viszonyáról és kihívásairól, a kutatáshoz pedig megnyertük a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének támogatását is.

Mai keynote-unk egy 70-es évekből származó Hofi Géza-klasszikussal indult, ami eredetileg a magyar fociról szólt, de akkor is és azóta is sok mindenre lehet aktualizálni. Azt a felvetést, hogy azért nem megy igazán jól a dolog, mert a játékosok nincsenek megfizetve, a következő párbeszéddel tették nevetségessé: "Tud maga úszni? Nem. És ha megfizetem?" Dr. Fehér Péter ebből kiindulva beszélt az üzleti és informatikai oldalak eltérő viszonyáról a digitális átalakuláshoz és azon belül az informatika szerepéhez, kitérve a kutatás egyik fontos megállapítására is, amelynek értelmében a válaszadók nagyjából negyed része számolt be sikerekről a digitális transzformáció következtében, ugyanakkor a teljesítményjavulást csak 6 százalékuk kötötte nagyobbrészt ezekhez a fejlesztésekhez.

Hogy állunk és hova tartunk a digitális átalakulással?

A jelen és a közeljövő fejleszési terveinek ismertetéséből 3-5 éves kitekintésben meglehetős bizonytalanság is kiolvasható volt. Az informatika szerepével kapcsolatban arról is szó esett, hogy a vállalati árbevételeken is érződő nehézségek dacára tovább növekedtek az informatikai költségvetések, aminek valószínűleg jövőre lesz meg a böjtje. Az IT-stratégia egyébként már az üzleti stratégiából kerül levezetésre, bár ezek integrációja nagyon eltérő lehet, és tartósan szakadék figyelhető meg a kezdeményező és megvalósító szerepek között. Az átalakulás kihívásai mellett azt előadás kitért a szükséges belső kompetenciák hiányára és azok biztosítására, illetve a külső erőforrások felhasználásának változásaira is. A BCE és a Bitport közös CIO-kutatásának részletesebb ismertetését a későbbiekben a CIO Klub tagjainak tesszük elérhetővé.

A CIO Hungary konferencián két érdekes témával tértek vissza a korábban nagy sikerrel megrendezett workshopok is, amelyek ismét lehetőség nyújtottak a közös gondolkodásra, szakmai fejlődésre a Bitport által felkért szakértők vezetésével. Járdán Tamás stratégiai tanácsadó, felső vezetői és teljesítménycoach Vezessünk vagy kövessünk? A hatékony IT-csapat titka címmel meghirdetett kurzusa mindazok első lépéseit egyengette a coaching szemléletű vezetés felé, akik vagy másokat szeretnének támogatni a változásban, vagy saját magukat akarják fejleszteni. Ezzel párhuzamosan Jenei Ágnes PhD (egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) a virtuális térbe vitte magával az érdeklődőket.
 


A Tréning a virtuális térben: vezetői döntések éles helyzetben című workshop résztvevői ízelítőt kapnak ebből a virtuális valóság (VR) immerzív élményéből, és kipróbálhattak pszichológusok által kidolgozott, VR-alapú hibrid tréningmódszereket, amelyek a tárgyalástechnika és más vezetői képességek javítását szolgálják. Arról ugyanis mindenkinek elég pontos képe van, hogy milyennek tart egy jó vezetőt, de sokkal nehezebb meggyőződnie rőla, hogy ő maga jól vagy rosszul működik vezetőként. Ebben is segíthet a VR-technológia, amelynek révén különleges tréningszintuációkat lehet létrehozni, feketén-fehéren bemutatva, hol kell erősítenünk vezetői képességeinket.

Konferenciánk második napján további három előadás és három kerekasztal-beszélgetés várta még a résztvevőket, mielőtt következhetett volna az ebéd és a hazautazás az eseménynek otthont adó Hotel Eger & Park szállodából. Ezekről részletesebben összefoglaló sorozatunk utolsó részében számolunk majd be.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.