Az egyedülálló hazai pilot projektben a Rossmann végzett próbarepülést a Savoya Park bevásárlóközpontból a III. kerület kertvárosi részére.

Logisztikai partnercége, a DODO közreműködésével drónos házhoz szállítást tesztel Budapesten a Rossmann – jelentette be az üzletlánc kedden kiadott közleményében. Eszerint a tesztelés kezdeti szakaszában azt vizsgálják, hogy milyen gyorsan képesek a drónok a megrendelések teljesítésére, mennyi időbe kerül a csomagok felhelyezése, a felszállás és a leszállás. Az első, egyelőre még rakomány nélküli tesztrepülés 14 percig tartott, amelyhez úgy jelölték ki az utat a XI. kerületből a III. kerületig, hogy az a főváros légterében, részben a Duna felett haladva nagy távolságot és változatos terepviszonyokat öleljen fel.
 


Mint kiderült, a drón 20-50 méteres magasságban, átlagosan 50 kilométer per órás sebességgel haladt, a megfelelő engedélyek birtokában és a biztonságra ügyelve. A következő tesztrepülésen már a csomagot is fognak szállítani, és ha a szabályozók lehetőséget adnak rá, akkor később megkezdődhet a küldemények tényleges kézbesítése. A magyarországi kísérlet eredményeit a DODO később a külföldön is hasznosítaná, miután a társaság 2018-ban belépett a cseh és a lengyel piacra, mára pedig Ausztriában, Bulgáriában, Németországban és Szlovákiában is jelen van.

Lassan alakulgat a drónos buli

A közlemény szerint már a Rossmann is az internetes kereskedelem egyik kulcsmegoldásaként tekint a drónos kiszállításra, és sokan a következő nagy ugrást látják a házhoz szállítás evolúciójában, ahol az ipari alkalmazás sikere megalapozhatja a drónok kereskedelmi felhasználásának jövőjét. Máshol az itteninél előrehaladottabb a dolog, amihez nyilván az eltérő szabályozásnak és piaci körülményeknek is közük van: a Walmart kiskereskedelmi lánc például már hét amerikai tagállamban vállal némi felárért drónos kézbesítést, ahol a robotok összesen 6 ezer megrendelést teljesítettek az előző év során.

Európában a svájci postát (Swiss Post) szokták emlegetni, mint olyan szervezetet, amely 2017 óta úttörő munkát végzett a drónlogisztika területén, és az egyik első olyan vállalat volt világszerte, amelyik drónokat használt laboratóriumi minták kórházak és laborok közötti szállítására. A műveletek a posta közlése szerint bebizonyították ugyan, hogy a drónok kiválóan alkalmasak speciális tárgyak sürgős szállítására, középtávon azonban nem látták nyereséges módon üzemeltethetőnek a költségintenzív eszközöket, így a projektet azóta átadták a Matternet nevű cégnek.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.