Szinte kereken egy éve még csak a TV+ árát emelték, igaz, már akkor is jelentősen.

Több piacon is durván megemelte szolgáltatásai árát az Apple. Van olyan termék, amely több mint 40 százalékkal drágult. A lépés az Apple TV+-t, az Apple News+-t és az Apple Arcade-ot, valamint az ezeket tartalmazó csomagajánlatokat egyaránt érinti.

Mint a MacRumors írja, az amerikai piacon az Arcade és az News+ esetében 2019 novemberi indulásuk óta ez az első drágítás. Az Apple TV+-nél viszont egy éve már volt egy jelentős emelés: akkor az amerikai piacon 5 dollárról 7 dollárra (mínusz természetesen az a bizonyos 1 cent) emelkedett a havi egyéni előfizetési díj.

Van harminc nap a lelki felkészülésre

Az európai piacokon egyelőre nem mindenhol jelentek meg a magasabb árak. Míg Franciaországban, Belgiumban és Svájcban a szolgáltatások zöme és az összes csomag egységesen 3-3 euróval drágult, a magyar piacon egyelőre a régi árak szerepelnek az Apple ajánlatában. Igaz, itt például az Apple One prémium csomagja, melynek része az Apple Fitness, nem is elérhető.

Az USA-ban az Apple Arcade és az Apple TV+-drágult a legnagyobb mértékben 7 dollárról (természetesen: 6,99) 10-re, ami 42 százalékos drágulás. Az Apple News+-ért viszont csak 30 százalék kell többet fizetni havonta: 10 helyett 13 dollárt. Az Apple iCloud, az Apple Music és az Apple Fitness előfizetési díját egyelőre nem emeli a vállalat.

Európában picit máshol vannak a hangsúlyok (valószínűleg mások a fogyasztói szokások). Az Apple News+ ára változatlan marad, az Arcade-előfizetés 5-ről 7 euróra, a TV+-é 7-ről 10 euróra emelkedett. Az Apple Music szolgáltatást is tartalmazó egyedi, családi, valamint prémium (aminek része a Fitness is) Apple One csomagok ára egységesen 3 euróval drágult: az egyéni 20 (19,95), a családi 26, míg a prémium csomag 35 euró.

A meglévő ügyfelek kapnak 30 napot, hogy hozzászoktassák magukat a magasabb előfizetési díjhoz. Őket egyébként az Apple e-mailben is értesíti a változásokról.

A magyar piacon a TV+ és az Arcade is 2790 forint, a News+ pedig nem érhető el. Az egyedi Apple One csomag ára 4990 forint, a családi csomag kerek ezer forinttal drágább.

Egy nyereséges üzletág lesz még nyereségesebb

A drágítás indoklása egyébként egyszerű: a vállalat szeretné a lehető legjobb élményeket nyújtani ügyfeleinek, és ahhoz sok pénz kell, hogy folyamatosan biztosíthassák a magas minőségű szórakozást azáltal, hogy új tartalmakkal és innovatív funkciókkal bővítik szolgáltatásainkat.

A valóság azonban inkább az, hogy Tim Cookék szeretnék minél gyorsabban növelni a szolgáltatásból származó bevételeket. A fenti termékek pedig fontos részei ennek az üzletágának, amely a harmadik pénzügyi negyedévében (április-június) 21,2 milliárd dollár bevételt hozott. Így már az Apple második legnagyobb üzletága a közel 40 milliárdot termelő iPhone mögött.

Tehát az áremelésnek az előfizetőkkel ellentétben a befektetők valószínűleg örülnek, mert azt ígéri, hogy az amúgy is rendkívül profitábilis üzlet még több nyereséget fog termelni. Ezt a nyereséget pedig jórészt a 2 milliárd aktív Apple-eszköz tulajdonosai hordják össze.

Mint a lapok többsége felhívja a figyelmet, az Apple lépésének megágyazott az is, hogy a nagy streamingszolgáltatók (Netflix, Hulu, Disney Plus, Paramount Plus, Discovery Plus és Max stb.) már bejelentették saját áremeléseiket.

Konzumer tech

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.