Októbertől négy új európai országban lehet kickstarteres projekteket indítani. Szintén jövő hónaptól lép életbe az új, a támogatóknak kedvező felhasználói szabályzat.

Rövidebb, a cirkalmas jogi bikkfanyelvtől jobbára megkímét felhasználói szabályzatot kap a világ legnagyobb közösségi finanszírozó (crowdfunding) oldala. A szűk egy hónap múlva életbe lépő változat sokkal pontosabban leírja, mi várható el a projektgazdáktól, amennyiben a megvalósítás nem az ígéreteknek megfelelően alakul.

Nem webáruház

A Kickstarteren meghirdetett tervek támogatásánál fontos megérteni, hogy a befizetők nem egy egyszerű webáruházban választanak ki terméket, szolgáltatást, hanem egy ötlet megvalósítására adnak előzetesen forrást. Ha úgy tetszik, kockázati befektetőként lépnek fel, ahol nem részesedést kapnak cserébe, hanem jobbára valamiféle terméket. A projektgazdák sok esetben nem profi gyártók, cégek, így nem is lehet csodálkozni azon, hogy rengeteg kezdeményezés nem várt nehézségekbe ütközik, ami csúszásokhoz, szélsőséges esetben akár a projekt teljes leállásához vezethet. Ráadásul a Kickstarter nem is szerepel ebben a képletben, hiszen szerződés csak a támogató és a projektgazda között keletkezik a támogatás befizetésével.

Az október közepétől érvényes új szabályozás azonban meglehetősen pontosan körülírja, mit és hogy kell tennie a pénzt befogadó félnek, amennyiben nem várt komplikációk lépnének fel. Ezek között szerepel többek között az őszinte és pontos kommunikáció a támogatókkal, amelynek tartalmaznia kell a csúszás vagy egyéb problémák okait, illetve a helyzet megoldására vonatkozó terveket. El kell tudni számolni a források felhasználásával, és ami a legfontosabb, minden támogatónak biztosítani kell a visszafizetés lehetőségét, amennyiben nem vagy csak részben lehet teljesíteni az eredeti vállalást.

Jár, ami jár

Ez a legutolsó tétel a leginkább érdekes elem, hiszen ez egyfajta biztosítékot kíván adni a felhasználóknak arra az esetre, ha rosszul alakulnának a dolgok. Ugyanakkor kérdéses, hogy ez a változás elegendő-e ahhoz, hogy a projektgazdákat ténylegesen rászorítsák erre a lépésre, hiszen a felállás nem változott: a támogató a projekt meghirdetőjével kerül jogi kapcsolatba, a Kickstarter csak a felületet biztosítja a találkozáshoz. A Kickstarter célja mindenesetre egyértelmű: olyan környezetet teremteni, amelyben a felhasználók biztonságba érzik magukat, és ennek megfelelően bátran költenek.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy bár a fentiek eddig nem voltak egyértelműen leírva a felhasználási feltételekben, mégis számtalan példa van arra, amikor egy sokat csúszó projekt támogatóinak felkínálták a visszafizetési lehetőséget a készítők. Azonban ennek ellenkezőjére is lehet precedenst találni. Egy speciális kártyacsomagot kínáló projekt gazdáját ugyanis maga Washington állam perelte be, amiért sem teljesítés nem történt, sem a pénzvisszafizetés lehetőségét nem ajánlotta fel a projekt tulajdonosa. A főügyész szerint ezzel megsértették az államban érvényes fogyasztóvédelmi törvényt, és ennek szellemében fel is lépnek a közösségi finanszirozást lopásra használók ellen. 

Majdnem dupláznak

A crowdfunding oldal a múlt héten egy másik fontos bejelentést is tett: október 21-től immár Írország, Svédország, Norvégia és Dánia is felkerül azon országok listájára, ahonnan minden gond nélkül lehet projekteket indítani. Az eredetileg csak az Egyesült Államok területén élő személyek, vagy működő vállalatok számára elérhető Kickstarter az elmúlt időszakban kezdte meg a külföldi terjeszkedést. Mostanáig az USA-n kívül Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland és Hollandia került be a kedvezményezettek klubjába. A mostani négyes bővítéssel tehát ötről kilencre nő a külföldön nyitott érdekeltségek száma. 

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.