Külső fejlesztő cég szállítja a megoldást a biztosító magyar leányvállalatának.

Blockchain-alapú biztosításokat kínál az Allianz Hungária. A biztosító közleménye szerint a technológián alapuló okosszerződéseket először utasbiztosításaiban, a repülőgépjáratok törlése esetére vezeti be. Maguk a biztosítási csomagok nem változnak, csak a biztosításkötés folyamata és az esetleges káresemények utáni kifizetések egyszerűsödnek. Az ügyfélnek nem kell bejelentenie a biztosítási eseményt, és az elbírálás is automatikus lesz. Sőt ha az ügyfél a szerződéskötéskor megadja a járat számát és bankszámlaszámát, a rendszer automatikusan utalja a kártérítést, ha a repülőgépjárat késik vagy törlik. A folyamat amellett, hogy ügyfélbarát, biztonságos és emberi felügyeletet sem kíván, állítja a biztosító.

Az erre használt blockchain blokkjai lényegében tranzakciós bizonylatok, melyeket a teljes rendszert működtető számítógépes hálózat tárol. Amikor új blokk fűződik a lánchoz, az új információ – egy validációs lépést követően – tranzakcióként rögzítődik a hálózatot alkotó gépeken. Ez biztosítja, hogy ne lehessen hamisítani az adatokat, mert ahhoz a blokklánc összes számítógépének információját módosítani kellene.

A blockchain rendszert a probléma megoldásán 2019 óta dolgozó Insurwiz Technology Kft. fejlesztette. Az utasbiztosítások esetében úgy működik, hogy a megállapodást az ügyféllel egy okosszerződés, valójában egy programkód rögzíti. A kód egy előre meghatározott feltétel teljesülésekor – a szerződésbe kódolt szabályok szerint – automatikusan elindít egy tranzakciót, ami a láncon valamilyen állapotváltozást eredményez. A feltétel teljesülését, a szerződés végrehajtását és a tranzakciók követhetőségét a programkód szavatolja.

"A saját, Ethereum-alapú blokkláncon futtatott okosszerződések összeköttetésben állnak külső adatforrásokkal, melyek alapján egyértelműen eldönthető, hogy az adott feltételek teljesülnek-e, a légi járat késett vagy törölték. Amennyiben egy járattal incidens történik, az okosszerződésben foglalt kötelezettségek alapján elindul a kárkifizetés az ügyfél felé, és ez nem igényel manuális beavatkozást sem az ő, sem az Allianz részéről, ráadásul mindez biztonságosan történik" – mondta az Insurwiz ügyvezetője, Ferenczi Ádám.

Az okosszerződések használatával az egész ügyintézési folyamat automatikus, gyors, olcsó, átlátható és kényelmes lesz, ígéri a biztosító. Eddig egy ilyen ügy jó esetben is napokig tartott, a jövőben viszont a szerződő ügyfél káresemény esetén huszonnégy órán belül hozzájut a biztosítási összeghez.

Nem a semmiből pattant elő az ötlet

A biztosítási szektort jellegéből adódóan (tőkeigényes, kockázati közösség stb.) nem jellemzi az a fajta nyomás a startupok részéről, mint például a pénzintézeti ágazat tranzakcióalapú bevételeken nyugvó üzleteit. (A PayPaltól a Transferwise-on át a Robinhoodig lényegében az összes jelentős fintech cég ki tudott szakítani magának egy szűk, de jövedelmező szeletet a banki szolgáltatásokból nagy induló tőke nélkül is.) A biztosítási piac nagy szereplői kifejezetten kezdeményezői azoknak az innovációknak (lásd pl. az Uniqa keretében létrejött Cherrisk márkát), melyekkel tudják csökkenteni a kockázataikat és a költségeiket. Ezért az insurtech cégek inkább megoldásszállítói szerepet kapnak.

Jól mutatja a biztosítási piac innovációjának működését a 2016-ban alapított B3i (Blockchain Insurance Industry Initiative), sztorija is. A kezdeményezést azok a biztosítók alapították (név szerint az Aegon, az Allianz, a Munich Re, a Swiss Re és a Zurich Insurance Group), melyek idejekorán felismerték, hogy van keresnivalójuk a blockchain technológia környékén. Azóta a kezdeményezéshez sok más társaság is csatlakozott.

A B3i nem koncepciókat gyárt, hanem például konkrét fejlesztéseket is finanszíroz. 2018-ban hozták létre a zürichi központú B3i Services AG-t azzal a céllal, hogy a cég (nevezzük stratupnak) piaci alapon fejlesszen blockchain-alapú biztosítási megoldásokat.

Ez azonban nem zárja ki konkurens fejlesztések befogadását, ahogy az Insurwiz esetében is történt. A magyar startup többségi tulajdonosa a RowanHill Insurtech Kft.-n keresztül a dr. Dombi Viktor ügyvéd alapította RowanHill Global Kft., de a tulajdonosi körben van többek között dr. Urbán Viktor jogász, aki közel tíz évig dolgozott állami széfárban projektmenedzserként (fejlesztési minisztérium, KIFÜ), jelenleg pedig a Digitális Jólét Program mellett fintech/blockchain-tanácsadó. A cég alapító közül már csak Szota Szabolcs maradt a tulajdonosi körben, aki közel másfél évtizedes biztosítói karrierjét (Allianz, Generali) cserélte el a startupperi létre.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.