Háttérinformációk a Facebook előéletéről, gyűjtemény eddigi incidensekről – az alapvető ökölszabályok és hétköznapi példák mellett azt is szemléltetjük, mi történhet a megfelelő beállítások elmulasztása esetén.
Nehéz dolog az adatvédelemről (privacy) írni, mert összetett és időben is állandóan változó folyamatról van szó. Személyes adataink egy részével amúgy sem rendelkezhetünk. Jól-rosszul őrzik őket a különféle hivatalokban, és aggódni sem érdemes miattuk, hiszen nem tehetünk semmit – lefeljebb csak szavazni mehetünk el négy évente. A fő probléma inkább azokkal az adatokkal van, amelyeket mi magunk kezelünk: felelőtlenül adjuk meg őket, vagy a szerződési feltételek változnak meg ahhoz képest, amikor regisztráltunk. Amíg egyetlen olyan ingatlanközvetítő vagy autópálya e-matracát árusító cég is van, amely orvul, menet közben módosítja ezeket a feltételeket, adataink és pénztárcánk egyaránt veszélyben vannak.

Sokszor az álláskereső, társasági és társkereső oldalak is túlságosan bizalmas kérdéseket tesznek fel, és a jelentkező azt gondolja, hogy javít az esélyein egy-egy részletes, önfeladó válasszal. A "Drogozott-e már?", "Milyen a szexuális orientációja?" vagy "Adja meg levelezési postafiókjának jelszavát!" nem normális kérdések egy állásinterjún. A csalóknak is elég egy hamis álláskereső irodát létrehozni, és máris áramlanak a címek, részletes önéletrajzok. Persze hibák a közösségi portálokon is adódhatnak: egy programhiba miatt például a felhasználók elolvashatták az összes Facebook ismerősük csevegését. Ki tudja, mennyi ideje volt ez így? Talán évek óta?

Facebook-tagok leszünk, mert megérdemeljük
| Az 1000 legnépszerűbb oldal listáját a Facebook vezeti napi 570 millió látogatóval, és a közösségnek már több mint 400 millió aktív felhasználója van a regisztrált 500 millióból. Átlagosan minden tagnak körülbelül 130 ismerőse van, a tagok pedig összesen egymilliárd képet töltenek fel minden hónapban. 70 százalékuk valamilyen alkalmazást, játékot is futtat az oldal kínálatából, mindegyikük kapcsolódik 60 további oldalhoz, csoporthoz vagy rendezvényhez, és havonta körülbelül 70 alkalommal hoz létre új tartalmat (bejegyzést, üzenetet, képet, videót).

Csak remélhetjük, hogy az üzemeltetők mindezt helyesen kezelik. Nekünk, felhasználóknak ncsak arra va befolyásunk, hogy jól átgondoltan, saját érdekeinket szem előtt tartva csak olyan adatot, képet, információt adjunk meg, amit később biztosan nem bánunk meg. Jöjjenek hát ehhez a részletes tanácsok!

Szervezzük barátainkat listákra
! | Ha okosan szervezzük ismerőseinket, akkor külön csoportba tesszük családtagjainkat, munkatársainkat, kollégiumi osztálytársainkat. Ezeket a listákat más nem láthatja, mi pedig könnyen tudunk az adott célcsoportnak üzenetet küldeni, és eltéveszteni is nehezebb a címzettet. Állítsuk be a Beállítások > Adatvédelmi beállítások > Profil menüpont alatt,  hogykinek és mibe engedünk betekintést. Sajnos az alapértelmezés gyakran a bátor megosztás, így ha valaki lusta, figyelmetlen, vagy csak megijed a huszon-egynéhány opciótól, az minden mozdulatát, mondanivalóját szanaszét sugározza.

Minden, amit az adatvédelemről tudni akartál - 2. rész
Minden, amit az adatvédelemről tudni akartál - 3. rész
Minden, amit az adatvédelemről tudni akartál - 4. rész

Mit oszthatnak meg rólunk az ismerősök? | Érdemes az Adatvédelmi beállítások > Alkalmazások és weboldalak résznél korlátozni az Információk, melyeket ismerőseid alkalmazásokon és weboldalakon keresztül tudnak megosztani rólad opciókat. Minden egyes alkalommal, amikor például a 83 millió virtuális farmer valamelyike a FarmVille mezőgazdasági szimulációs játékkal játszik, megengedi, hogy letöltsék a profilját, és továbbadják az adatait egy harmadik félnek. Az ismeretlen harmadik féllel pedig semmilyen szerződéses viszonyban nem vagyunk.

A fotóalbumok megtekinthetősége | Személyre vagy csoportokra bontott lehetőségek közül választhatunk, amit ha nem teszünk meg, kellemetlen élményekben lehet részünk. Egyre több kamera egyre több felvételt készít egyre több fiatal részegeskedéséről – az idő pedig múlik, és tisztes családapaként nem hiányzik egy rosszakaró, aki kettétöri karrierünket fiatalkori botlásunk miatt. Véssük az eszünkbe: az adatok akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha egyáltalán nem töltjük fel őket.

Kommentek és hirdetések | Azt is be tudjuk állítani, látszódjanak-e a kommentek az összes ismerősünk üzenőfalán. Külön beállítható, hogy a kommentjeink vagy "lájkolásaink" a fotóknál, üzeneteknél, linkeknél, videóknál láthatóak legyenek-e mindenki számára, vagy sem. Érdemes a Fiókbeállítások > Facebook hirdetések menüpontnál az Engedélyezem, hogy a főoldalakon rólam szóló hirdetések jelenjenek meg az alábbi személyek számára pontnál a Csak az ismerőseim helyett a Senkit választani. Bár a fülszöveg arról tájékoztat, hogy a Facebook soha nem adja át a felhasználók nevét és fotóit harmadik félnek, de ez bármikor egyoldalúan megváltozhat. Például erre: "...csak akkor, ha eleget kínálnak érte."

Az online paraszt nem kérkedik | Szinte hihetetlen, de még a gazdasági válság alatt is sokan vannak, akik megkockáztatják, hogy munkaidőben a munkahelyi gépükön játsszanak, ráadásul a napi öt aratásról folyamatosan küldik az értesítést ismerőseiknek, főnökeiknek. Pedig a Facebookon a Profilom > Adatvédelmi beállítások > Alkalmazások és weboldalak pont alatt van egy Események az alkalmazásokban és a játékok kezelőfelületein opció is,ahol lehet beállítani a Testreszabás > Csak én opciót. Íme egy elrettentő példa: 2010 márciusában kirúgták egy bolgár város önkormányzatának egyik tagját, mivel a költségvetés tárgyalása helyett inkább virtuális tehenét fejte a népszerű FarmVille nevű játékban, és pechére ezt mások is észrevették. Vajon mit nem állított be az illető?

Részletes kereshetőség | Lehetőség van beállítani az Adatvédelem > Keresés menüpontnál, hogy mi látszódjon. Adatvédelmi szempontból nyilván az a legrosszabb, ha minden publikus a fotóktól kezdve ismerőseink listáján át azoknak az oldalaknak a listájáig, amelynek rajongói vagyunk. Tényleg másokra tartozik mindez?

Csoportokhoz csatlakozunk | Vegyük górcső alá a csoportok, rajongói klubok kérdését. Először is, van-e értelme egy ismeretlen klub tagjának lenni? Belépünk mondjuk a Dr. Schön Ubul Ferencvárosi Szurkolói Körbe, de nem tudjuk pontosan, kié a klub. Nem tudjuk, kik a tagjai, de önként odaajándékozzuk nekik a bizalmas személyes adatainkat. Nem tudjuk, milyen adatkezelési irányelveket vallanak magukénak, ha egyáltalán hallottak ilyesmiről. Nem tudjuk, milyen körülmények között tartják nyilván az adatainkat. Nem tudjuk, eladják-e harmadik félnek, ha kapnak egy jó ajánlatot. Nem tudjuk, ki fér majd hozzá,  csak mert abc123 típusú jelszót választott magának a klubelnök.

Lehet persze csak névvel és egy darab fotóval is fent lenni, és közben okosnak gondolni magunkat. Ezzel szemben amikor a Facebook eladhatja az adatainkat, akkor azoknak csak a kisebbik része az általunk kitöltött személyes információ. Ennél érdekesebb és értékesebb lehet a kapcsolati háló, az üzeneteink, vagy a rendszerbeli viselkedésünk és eddigi kattintásaink története.

Ki van a túloldalon? Ugyan mit árthatnak nekem? | Ezt vizsgáljuk a cikksorozat második részében.

- az Antivírus blog nyomán -

Bitport Csizmazia István
Bitport Csizmazia István

Csizmazia István a Sicontact Kft., a NOD32 antivírus magyarországi képviseletének vírusvédelmi tanácsadója, az Antivírus Blog szerkesztője.

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.