Komoly fordulatot vett a negyedik mobilszolgáltató indulását lehetővé tevő frekvencia-árverés története. A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az NMHH januárban hozott határozatait.

Tegnap délutáni ítéletével a Fővárosi Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat. Annak eldöntése, hogy az NMHH az eredeti állapotot állítja helyre, vagy új tendert hirdet, meghaladta a bíróság hatáskörét, így erről nem szól az ítélet.

Az NMHH pályázatán nemcsak a negyedik mobilszolgáltató MPVI nyert frekvenciát, hanem a három meglévő szolgáltató is. Miután a bíróság ezeket együtt kezelte, valamennyi nyertesre kiterjedő határozatot teljes egészében hatályon kívül helyezte. A három jelenlegi szolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - fordult bírósághoz a negyedik szolgáltató nyertességét támadva. Az alperes a határozatokat hozó NMHH volt.

Jogi buktatók  A bíróság arra hivatkozott, hogy az elbíráláskor hatályos kormányrendelet egyik melléklete kimondja: állami tulajdonú cég nem nyerheti el azt a frekvenciát, amelyhez hozzájutott az MPVI.

A per másik sarkalatos pontja a roaming volt. A pályázat előírta azt, hogy a meglévő három szolgáltató köteles átengedni a hálózatát a negyediknek. A Vodafone ezt csak jogfenntartással tette meg. Az uniós jog értelmezése is szóba került a perben olyannyira, hogy a felperesek azt javasolták: a roamingra vonatkozó jog értelmezéséről kérjen a magyar bíróság előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól. A Fővárosi Törvényszék ezt elutasította, és maga értelmezte az erre vonatkozó uniós, valamint a magyar jogot. A végeredmény: a drágán kiépített eszközrendszer kötelező átengedése a versenytársnak egy másik, az elnök által lefolytatott eljárásban lett volna lehetséges.

Az eljárási szabályok megsértése között sorolta fel a bíróság azt, hogy a Magyar Telekom március 8-án tekinthetett be az iratokba, majd ezt követően jelezte, hogy nyilatkozattételre készül. Ennek ellenére az NMHH másnap már meghozta a határozatát.

Kacskaringós történet
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala még tavaly nyáron hirdetett nemzetközi árverést a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságra, ami nagyon leegyszerűsítve a negyedik mobilszolgáltató belépésének lehetőségét jelentette. A meghosszabbított határidő lejártáig összesen hat jelentkezés futott be: a három meglévő telkócég mellett egy vietnami, egy román szolgáltató, valamint egy magyar állami konzorcium érdeklődött.

Ezt követően már lehetett sejteni, hogy a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és az MFB Invest alkotta trió nem indul rossz helyzetből a versenyen. Az NMHH előbb a két külföldi új jelentkezőtől tagadta meg a licitálás jogát különböző formai és egyéb indokokra hivatkozva, majd idén januárban győztesnek hirdette ki az állami csoportot. Ezzel egy időben a három már piacon lévő szereplő is kapott frekvenciablokkokat, ám a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone a frekvenciatartomány másik feléért együttvéve ennek több mint a háromszorosát fizette. A hatóság illetékesei szerint az aránytalanság tudatos volt az új szereplő piacra lépésének megkönnyítésére. Az állami konzorciumnak a januári döntés értelmében egy éven belül kell elkezdenie a hálózat építését, 2014 végére pedig már el kell érnie a harmincezer lakosúnál nagyobb hazai településeket.

Támadás!  A pályázat eredményét a három piaci versenytárs azonnal megtámadta, első körben magánál a médiahatóságnál, a hivatal azonban példás gyorsaságról téve tanúbizonyságot, a napok alatt lefolytatott másodfokú eljárásban is ugyanarra az eredményre jutott. A Magyar Telekom a hírre azonnal reagálva jelentette be, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért, és így tett a Telenor is.

A szolgáltatók az kérték a beadványukban, hogy a bíróság függessze fel az árverés végrehajtását, mivel az eredmény a hatályos jogszabályokkal ellentétes eljárás alapján született. Első fokon ezt a bíróság elutasította, az NMHH pedig ezt követően kiadta a frekvenciahasználati engedélyt.

A szolgáltatók fellebbeztek a döntés ellen, és egy júniusban hozott határozatban a bíróság úgy döntött, az állami cég ideiglenesen nem gyakorolhatja az árverésen elnyert jogait. A Fővárosi Ítélőtábla a nyári döntést mostani határozatával megerősítette, egyben jogerősen hatályon kívül helyezte a médiahatóság által kihirdetett eredményt.

Tanulmányozzák  A Telenor és a Vodafone egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést, míg a Magyar Telekom az MTI megkeresésére közleményben erősítette meg korábbi álláspontját, amely szerint Magyarországon jelenleg is jól működik és igen erős a mobilpiaci verseny.

"A versenynek és a szolgáltatók nagyon jelentős beruházásainak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan jó az ár-érték arány, valamint európai viszonylatban is kiemelkedően jó a távközlési hálózatok és szolgáltatások minősége, aminek előnyeit a fogyasztók élvezhetik" - fogalmaz a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. Hangsúlyozza, hogy a Magyar Telekom vezető piaci szereplőként "a versenypiac fejlődése és az ország versenyképességét is növelő további mobilpiaci fejlesztések, beruházások érdekében továbbra is fontosnak tartja a hatékony spektrumgazdálkodás szempontjainak érvényesítését, hogy a leghatékonyabban és az ügyfelek részére legelőnyösebben legyenek hasznosíthatók a rendelkezésre álló és ezután felszabaduló frekvenciák.”

A tenderen frekvencia-használati jogosultságot nyert negyedik mobilszolgáltató nyilatkozatban közölte: elemzik a határozatot, és tulajdonosaikkal mérlegelni fogják a teendőket.

Megtámadták a frekvenciatender eredményét
Megálljt parancsoltak a negyedik mobilszolgáltatónak

Közleményük szerint a döntés következtében a szolgáltatók a mobilinternet piacára is átmenthetik azt a háromszereplős struktúrát, amelyben a hazai előfizetők európai összehasonlításban is magas díjakat fizetnek. Ha valaha is új szereplő lép a hazai piacra, feladata az idő múlásával egyre nehezebb lesz, s megmarad a magyar mobilpiac mozdulatlansága, amely az előfizetők érdekeivel ellentétes. Minél több idő telik el, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a hazai mobilpiac alapvetően továbbra is három főszereplőre épül majd. Ennek legnagyobb vesztesei az ügyfelek lesznek - mutatnak rá.

Pluszok és mínuszok  Az új piaci szereplőnek az eredeti pályázati kiírás szerint 2012. december 31-ig kellene megindítania saját szolgáltatását Budapesten. A céget alapító konzorcium a mobilszolgáltatáshoz elnyert blokkokért nettó 10 milliárd forintot fizetett. Viszont az állam ezzel a döntéssel nem csupán a befizetéstől és a hálózatfejlesztés sokmilliárdos költségeitől mentesül ideiglenesen, hanem valószínűsíthetően elesik a másik három szolgáltató által elnyert blokkokért befizetett 31 milliárd forinttól is, mivel a pályázatot minden bizonnyal teljes egészében újra ki kell majd írni.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.