A Microsoft-milliárdos egyik befektetési alapja némi pénzt hintett egy olyan startup cégnek, amelyik szuper takarékos klímaberendezések fejlesztésén dolgozik.

A Microsoft milliárdos társalapítója, Bill Gates a hírek szerint beáll egy klímaberendezéseket fejlesztő startup vállalkozás mögé abban a reményben, hogy az általa fejlesztett termékeket sokkal környezetbarátabb módon lehet majd üzemeltetni, mint a versenytársak aktuálisan elérhető megoldásait. A CNBC a múlt héten arról számolt be róla, hogy a vagyonától szabadulni igyekvő üzletember cleantech befektetési alapja, a Breakthrough Energy Ventures egy 20 millió dollár értékű befektetési kört vezetett a Blue Frontier nevű cégnél, fő célja pedig az általa "zöld prémiumként" hivatkozott ráfordítások csökkentése lenne.

Ez utóbbi annak a többletköltségnek a leszorítására vonatkozik, amelyiket általában vállalnia kell mindazoknak, akik a tisztább technológiákat választanák a nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt kibocsátó technológiák helyett. A 2018-ban alakult Blue Frontiernek juttatott források értelemszerűen hozzájárulnak a cég fajlagos költségeinek és árainak mérsékléséhez is. A szóban forgó egységek az úgynevezett harmatpont-hűtést kombinálják folyékony szárítószeres párátlanítással, ami állításuk szerint 60 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást és 85 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Papíron jól hangzik

Márciusban az amerikai energiaügyi minisztérium megújuló energiaforrásokkal foglalkozó egysége és a Xerox közös tanulmányt adott ki, amely szerint a légkondicionáló berendezések évente 531 millió tonna szén-dioxidot szabadítanak fel a levegő hűtése, további 599 millió tonnát pedig a párátlanítása során. A Blue Frontier eredményeit a nagyságrendeket is figyelembe véve ígéretesnek tartják, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok villamosenergia-hálózatai már most is nehezen tudnak lépést tartani az energiafelvétellel, miközben a fogyasztók a rekord kánikulával küszködnek.

A leírások értelmében a nagy dobás a párátlanító technológia és a hűtési teljesítmény "tárolása" lesz, ami lehetőséget ad a megújuló energia nagyobb arányú felhasználására is. Ennek révén állítólag el lehet kerülni a magas energiafogyasztást azokban a csúcsidőszakokban, amelyekben csak a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek bevonásával lehetne kiszolgálni az igényeket, nem beszélve például a túlterhelt hálózatok által okozott tűzesetekről. A lélegzetét azért senki se tartsa vissza várakozás közben, a CNBC szerint a Blue Frontier környezetbarát fejlesztései a CNBC szerint csak 2026-ban vagy 2027-ben kerülhetnek majd a piacra.

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.