A Microsoft társalapítója elmagyarázta, hogy szerinte milyen áttörést hozhatnak az intelligens chatbotok, és hogy ez miért lesz jó a szélesebb tömegek számára.
Hirdetés
 

Az MI-chatbotokért lelkesedő Bill Gates a San Diegó-i ASU+GSV Summit rendezvényen fejtette ki egy beszélgetésben, hogy a piac a legújabb technológiát mindig elérhetővé teszi azoknak, akik kellően magas árat tudnak érte fizetni, és ez a kapacitásokat figyelembe véve még a mesterséges intelligenciára is igaz, de ebben az esetben a hardveres és szoftveres fejlesztések révén gyorsan csökkennek majd az árak. Ráadásul a dolog egyre inkább ügyfélalapúvá válik, és nem hasonlít mondjuk a képzett orvosokhozhoz vagy a drága iskolákhoz való hozzáféréshez, amit a legjobb szándékkal sem lehet bármeddig lefelé skálázni.

Ezeket egyébként a legnagyobb érdeklődésre számottartó területnek gondolja, ahol az MI komoly áttöréseket hozhat – a Gates Alapítvány munkájáról szólva felidézte például az egészségügyi konzultációk lehetőségét Afrikában, ahol sok ember az egész életét leélheti anélkül, hogy egyszer is találkozna valódi orvossal. Az új technológiával a diagnózis hatékonysága is forradalmasítható, méghozzá irreális összegű finanszírozás nélkül, az oktatásról szólva pedig az anyagiakon túl az olyan megoldások felfutásáról beszélt, amelyekkel megjelennek az alkalmazkodó és mindenre emlékező tanárok.

Nem lesz ingyenes, csak olcsó

A Microsoft társalapítója úgy látja, hogy a mesterséges intelligenciával hajtott chatbotok már a következő másfél éven belül alkalmasak lesznek rá, hogy olyan hatékonysággal javítsák az (első körben nyilván amerikai) gyerekek olvasási és írási készségeit, mint amire bármilyen emberi oktató képes lenne. Gates szerint eleinte azon fogunk a legjobban megdöbbenni, hogy az MI milyen effektív módon segíti az olvasást egyfajta kutatási asszisztensként, és hogy milyen hatásos a visszajelzéseket ad az írásról. Ez ugyanis magas szintű kognitív gyakorlat, amiben a szoftvereknek eddig a triviális nyelvtani szintet leszámítva nem volt haszna.

A matemetikával kapcsolatban más kihívásokat említett, de szerinte 18 hónapon belül ezen a téren is látványos előrelépést tapasztalhatunk majd. A technológiának a mai csúcsszinthez képest is fejlődnie kell, mielőtt életképes oktatóvá válhatna, mivel a tanulókat mások mellett motiválni is kell, de Gates bízik abban, hogy a technológia már rövid távon is elérhetővé teszi a magánoktatást olyan tanulók széles körének, akik egyébként nem engedhetnének meg maguknak ilyesmit. Teljes ingyenességre persze ezuán sem számít, de az új eszközök sokkal megfizethetőbbek lesznek a magántanároknál.

A teljes beszélgetés felvétele és leirata ezen az oldalon tekinthető meg.

kép forrása: gatesnotes.com

Közösség & HR

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.