A tárolt adatállomány fele minden második vállalatnál inaktív, ennek ellenére sokan választják a kapacitás bővítését, ha kifogynak a tárhelyből.
Hirdetés
 

A cégek 56 százalékánál a tárolt adatok legalább fele, 22 százalékuknál pedig háromnegyed része inaktív – állítja a TwinStrata felhős tárhelyszolgáltató. A 250 vállalati IT-szakember válaszaira épülő felmérés meghatározása szerint azok az adatok minősülnek inaktívnak vagy passzívnak, amelyeket semmire sem használtak az elmúlt 60 napban. Nem meglepő, hogy a nagyobb adatmennyiséget tároló szervezeteknél az inaktív adatok aránya is magasabb, a petabájtos (vagyis egymillió gigabájtos) határt is átlépő cégek átlaga már 59 százalék.

Persze az aktívnak minősített adatok felhasználása sem mindig egyforma: a Forrester felmérése alapján például a vállalatok saját becslésük szerint a rendelkezésükre álló adattömeg átlagosan 12 százalékát elemzik. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy veszni hagyják a maradék 88 százalékban rejlő lehetőségeket, de úgy is, hogy elkerülik a szükségtelenül bonyolult feladatokat. A kihasználatlanság objektív akadályát viszont a legtöbbször a megfelelő analitikai eszközök hiánya és az elszigetelten működő adatsilók jelentik.

Nem szeretnek semmit sem kidobálni

Visszatérve a TwinStrata kutatására: az inaktív adattömeget a válaszadók több mint fele, 53 százaléka pihenteti tárolóhálózatokon (SAN), 51 százaléka pedig hálózatra csatlakoztatott adattárolókat (NAS) is használ, megelőzve a hagyományos – és fajlagosan olcsóbb – lemezes és szalagos backup-megoldásokat, amelyeket rendre 42 és 36 százalékuk veszi igénybe. Privát vagy publikus felhőt átlagban a cégek 19, illetve 13 százaléka alkalmaz, ami azonban a vállalatok méretétől függően igen eltérő arányokat mutat.


forrás: TwinStrata, State of Storage Survey 2014

Nem meglepő, hogy a tárolóhálózatokat inkább a nagy, legalább ezer fős szervezetek alkalmazzák (89 százalék), míg a száz főnél kisebb cégeknek csupán 16 százaléka használja azokat. A cloud alapú tárolás esetében valamelyest megfordul a felállás: a privát és publikus felhőmegoldásokat a száz fő alatti cégek 37, illetve 39 százaléka veszi igénybe, némileg megelőzve a nagyvállalatokat. Az adattárolás egyébként a céges IT-költségvetések 10 százalékát emészti fel.

A kutatás számtalan statisztikája közül – figyelembe véve az inaktív adatok arányát és a félelmetes ütemben növekvő adatmennyiséget – talán az a legérdekesebb, hogy a vállalatok 79 százaléka szokott új eszközöket vásárolni, ha szűkében van a tárhelynek, míg az inaktív adatok törlését csak 52 százalékuk tartja ilyenkor járható útnak.

A TwinStrata 2014-es felmérése innen tölthető le pdf-formában, gyors regisztrációt követően.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.