Közös szoftverfejlesztő céget hoz létre az AutSoft és a MOL. A BME-ből kinőtt cég innovációs tudást visz az olajipari vállalatba.

Múlt héten közös vállalat alapításáról írt alá megállapodást a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) és az AutSoft. A több hazai nagyvállalatnak is szoftverfejlesztést végző, ma már 150 fősre nőtt AutSoft és a MOL 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a létrejövő MA-Code Kft.-nek.

Mint azt Forstner Bertalan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének docense és az AutSoft egyik tulajdonosa lapunknak elmondta, már korábban is dolgoztak a MOL-lal. Az AutSoft fejlesztette például a MOL GO alkalmazást, de más területen is folynak közös munkák, többek között BI és adattárház területen vannak működő együttműködéseik, emellett belső MOL-os alkalmazásokat is fejlesztettek. Ezt a kapcsolatot fonják szorosabbra a közös céggel.

A MA-Code-ba az AutSoft az innovációs tudást, míg a MOL a domaintudást viszi. A cég szervezetileg teljesen elkülönül az AutSofttól. A fejlesztőket az AutSoft biztosítja, elsősorban a speciális képzéseikből válogatják ki a megfelelő szakembereket, de az olajipari vállalat szakemberei is helyet kapnak a közös cégben.

Gyors reagálású hadtest

Forstner azzal indokolta a közös cég felállítását, hogy a MOL-nál felismerték: szükség van egy olyan innovatív fejlesztőcsapatra, amely jól ismeri a vállalat belső folyamatait, és az igényekre gyorsan tud reagálni, mert esetenként kihagyható a tendereztetési folyamat. Gyorsítja az innovációt az is, hogy egy olyan csapat jön létre, amely jól ismeri a vállalat problémáit, így hatékonyabban tud azokra megoldást találni. A tervek szerint azonban az új cég nem csak MOL-nak, hanem más nagyvállalatoknak is nyújt majd különféle informatikai szolgáltatásokat.

A MA-Code egyebek mellett adatfeldolgozás, BI és gépi tanulási megoldásokat szállít majd a MOL-nak.

Az AutSoftot a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársai alapították 2011-ben, teret biztosítsanak az egyetemi képzés során felmerülő innovatív ötletek megvalósításának és piacosításának. Az egyetemmel továbbra is szoros a kapcsolat, a legtehetségesebb, legmegbízhatóbb hallgatókat bevonják az AutSoft projektjeiben, és közös kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez a cég és az egyetem.

Az AutSoft üzletileg is sikeres, 2017-ben árbevétele meghaladta a 650 millió forintot, adózás utáni profitja pedig a 130 milliót. Tavaly alakult át zárt körű részvénytársasággá, ekkor igazolták le Ilosvai Pétert vezérigazgatónak. Ilosvai korábban több hazai nagyvállalatnál dolgozott vezető beosztásban, többek között öt évig irányította az ITSH-t ügyvezetőként, de tanácsadóként is kipróbálta magát, az IDC-nél három évig dolgozott regionális igazgatóként.

A 3 millió forintos törzstőkével megalakuló új cég a középtávú tervek szerint nagyjából 30, szakmailag kiemelkedő tudású munkatárssal fog működni.

Piaci hírek

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.