Már kormányzati bizottság vizsgálja a Zoom nagy tervét, a Five9 felvásárlását. A hatóságok nemzetbiztonsági kockázatokat orrintanak.

Nemzetbiztonsági aggályok miatt megtorpedózhatják a hatóságok a Zoom és a Five9 15 milliárd dolláros felvásárlási megállapodását, számolt be több nemzetközi gazdasági portál. Mint a Bitport is megírta, a Zoom július közepén jelentette be, hogy Zoom-részvényekért (akkori árfolyamon számítva 14,7 milliárd dollárért) felvásárolja a Five9-et. Egy most nyilvánosságra került levél szerint az USA igazságügyi minisztériuma azt kérte az FCC-től (Federal Communications Commission), hogy ne hozzon döntést az ügyben mindaddig, amíg a minisztérium vizsgálóbizottsága nem mondja ki a verdiktet a üzlettel kapcsolatban. És hogy mennyire fontos ügyről van szó, jelzi az is, hogy a bizottság munkáját maga Merrick Garland igazságügyi miniszter irányítja.

A bizottságot egyébként Donald Trump elnöksége alatt, az élesedő amerikai-kínai kereskedelmi konfliuktus hatására tették hivatalossá, bár korábban is létezett Team Telecom néven. A külföldi befektetéseket jóváhagyó CFIUS nevű szervezettől függetlenül működik, és elsősorban az a feladata, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a döntést meghozó szervezeteknek (pl. DFCC, CFIUS).

A kínai kapcsolat

Mint a felvásárlás bejelentésekor írtuk, ez lenne a 2011-ben alapított Zoom első jelentősebb, milliárdos értékű felvásárlása. A részvénycserés ügyletet (egy Five9-papírért 0,5533 Zoom-részvényt kínáltak) a felek már 2022 első felére szerették volna lezárni. A dolog különösen a Zoomnak lenne sürgetős. Hiába nőtt ugyanis óriásira felhasználói tábora a pandémia alatt, nagyon kellene még több vállalati (értsd: rendszeresen fizető) ügyfél. Ezen segítene a skálázható online ügyfélszolgálati platformot működtető Five9, amelynek a szolgáltatásai ráadásul jól összeilleszthetők a Zoom meglévő megoldásaival.

Ezt a folyamatot akasztotta meg a DOJ (U.S. Department of Justice). Pedig alapvetően egy amerikai cég vásárolna be. Csakhogy mint arra a CNBC felhívja a figyelmet, a kaliforniai San Joséban székelő Zoom ezer szálon kötődik Kínához. A DOJ számára is ez okozhatott problémát. Az FCC-nek küldött levél szerint mindenekelőtt a két vállalat külföldi kapcsolataiban rejlő kockázatokat kell feltárni és értékelni.

A Zoom alapítója, Eric Yuan mérnök kínai származású, bár amerikai állampolgár. De talán ennél is nagyobb súllyal esik latba, hogy a vállalat jelentős kutatási és fejlesztési központot működtet Kínában. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke már tavaly, egy az MSNBC-nek adott interjújában "kínai vállalatnak" nevezte a Zoomot. Pelosi azért fogalmazott így, mert nem sokkal korábban kiderült, hogy a Zoom egyes amerikai felhasználók adatait Kínában található szerverein keresztül is átfolyatta – a vállalat állítása szerint tévedésből.

De volt a vállalat rovásán más is. Mint a Nikkei írja összefoglalójában, tavaly a cég egy vezetőjét megvádolták, hogy meg akart zavarni egy a Tiennanmen téri 1989-es vérengzésekhez kötődő online megemlékezést. A vállalat is kivizsgálta az esetet, és elbocsátotta a vezetőt.

A vádak hatására a Zoom látványos intézkedéseket hozott az adatvédelmi és biztonsági funkciók megerősítésére, például tűzfallal választotta szét a kínai és amerikai felhasználói adatokat. Augusztusban pedig leállították az új vagy frissített termékek közvetlen értékesítését Kínában. Emellett egyes fejlesztéseit átvitte Indiába és az USA-ba, hogy csökkentse kínai kitettségét.

Háttérben feltűnnek az oroszok

A Five9 sem problémamentes. Esetében az orosz kitettség okozhat gondot. Erről egyébként a Zoom második negyedéves jelentése is megemlékezik. Mint a jelentésben olvasható, a Five9 oroszországi operációja jelentős szabályozási, gazdasági és politikai kockázatokat hordoz, különösen ha az amerikai-orosz viszony tovább romlik.

Mindezzel együtt a Zoom továbbra is bízik abban, hogy megkapja a felvásárláshoz a szükséges hatósági jóváhagyásokat, és a tervezett határidőig le tudják zárni az ügyletet.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.