Rekordévet zárhatott 2015-ben a legnagyobb magyar tulajdonú informatikai vállalkozás a 4iG. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság idén osztalékot is fizet.

A 4iG vezetősége sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt üzleti év eredményeit. Koppány Tamás gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta: a jelenleg 356 főt foglalkoztató csoport árbevétele 2015-ben 26,4 százalékkal nőtt, megközelítette a 16,5 milliárd forintot. A kamatok, az adózás és az értékcsökkenés leírása előtti eredmény (EBITDA) pedig 927 millió forint lett, ami 53,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Idén ismét osztalékfizetők lettek

Fehér István igazgatósági tag, a társaság egyik tulajdonosa, az üzleti mutatók kapcsán kiemelte, hogy a 2008-as válságot követő 3-4 év kritikus volt az egyébként ma már negyedszázada működő vállalkozásnak, de a menedzsment teljesítette az elvárást, hogy a cég a nehéz piaci helyzetben is képes legyen felszínen maradni. Sőt a társaság a 2013-as üzleti év után már osztalékot is tudott fizetni, amit egy év kihagyással 2015-ben meg tud ismételni. Az osztalék ezúttal is részvényenként 100 forint, ami névértékre vetítve 10 százalékos, árfolyamra vetítve pedig 5 százalékos hozamot jelent. Reményeik szerint a 2016-os eredmények után is tudnak majd osztalékot fizetni. Idénre 10 százalékos EBITDA-növekedést tűztek ki célul.

Az egykori FreeSoftból 2014 tavaszán lett a négy „i”-t – international,  innovative, IT, investment – a nevében és a stratégiájában is képviselő csoport. Tavaly óta a cégcsoport valamennyi tagvállalata teljes körűen a 4iG tulajdona. (A Humansoft menedzsmentjének kisebbségi üzletrészét részvénycserével akvirálták, vagyis Somlyai Gábor, Tóth Béla és Koppány Tamás nem készpénzre hanem 4iG részvényekre váltotta az üzletrészét.)

A bevétel harmadát adják a szolgáltatások

A holdinghoz jelenleg négy leányvállalat tartozik: az Axis Rendszerház, a Humansoft és annak vállalata, a háromdimenziós megoldásokkal foglalkozó Mensor 3D Kft., valamint a bankinformatikával foglalkozó Banksoft Kft. A leányvállalatok alkalmazásfejlesztéssel, vállalatirányítási rendszerek bevezetésével, informatikai infrastruktúrával, IT-üzemeltetéssel, szervizzel, üzleti intelligenciával, bankinformatikával és IT alkalmazások integrációjával foglalkoznak.

A cégcsoport árbevételének ma már több mint az egyharmadát az IT-szolgáltatások adják, kétharmada jön hardver- és szoftverértékesítésből. A cél az előbbi arányának folyamatos növelése. Elhangzott az is, hogy a bevételek háromnegyede származik a versenypiacról, és csak egynegyedét adják a korábban meghatározó állami megrendelések. Ezeket az arányokat a jövőben is tartani kívánják.

Cél a nemzetközi jelenlét erősítése

A tartós növekedéshez ugyanakkor szükség van a nemzetközi piaci jelenlétre is. A vállalatcsoport ezért minél erőteljesebben akar megjelenni a fejlett – elsősorban a német, az osztrák és a svájci – piacon, valamint a régió fejlődő nyugat-balkáni térségében is. A vezetőség szerint exportképes az általuk kínált 3D technológia, amit főképpen az építész szakma, a gépgyártás és a kulturális örökségvédelem hasznosíthat, de jó esélyei vannak az Axisnak is az üzleti intelligencia, illetve a big data piacon. A Banksoftnak pedig a változó banki előírások biztosíthatnak növekedést, például az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerinti beszámoló-készítéshez nyújthat határokat is átívelő informatikai megoldásokat.

Outsourcing formájában exportálható a társaságnál felhalmozott mérnöki tudás, sőt a csoport már megjelent a felhő piacon is, ahol partneri megállapodást kötött egy közelebbről megnevezni nem kívánt nemzetközi vállalattal. A tervek szerint 2020-ra már évi egymilliárd forint bevétel származhat az exportált szolgáltatásokból.

A befektetések kapcsán elhangzott, hogy a cégcsoport továbbra is nyitott a jelenlegi portfoliót erősítő, kiegészítő akvizíciókra, de a tőzsdén is növelné a szerepét. (A 4iG még FreeSoft néven 2004-ben ment tőzsdére.) A tulajdonosok ezzel kapcsolatos várakozásai szerint három-négy éven belül már lakossági és intézményi befektetők is megjelenhetnek a társaság részvényesei között, így a jelenlegi 37-38 százalékos közkézhányad (tőzsdén forgó részvényhányad) elérheti az 50-60 százalékot. Középtávú terv az is, hogy a társaság papírjai átkerüljenek a jelenlegi standardból a prémium kategóriába a Budapesti Értéktőzsdén.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.