A vállalati adatok szivárgásának, illetéktelen kezekbe jutásának sokszor hiába szabna gátat egy tűzfallal és egyéb internetes biztonsági megoldásokkal kombinált rendszer, ha a munkatársak bizalmas adatokkal teli USB-meghajtókat hagynak el lépten-nyomon.
Nemzetközi és hazai példákkal egyaránt illusztrálható a vállalati adatvesztési "trendek" nyomasztó alakulása. A Kingston megbízásából, a Ponemon Institute által európai vállalatok körében elvégzett kutatás az adatbiztonságnak egy olyan szeletét vizsgálta, amelyre a cégek sok esetben nem is fordítanak elegendő figyelmet: hiába minden védelem, ha a munkatársak zsebében egy pár négyzetcentis eszközön bárhová elvihető minden fontos adat, ami aztán elveszhet, ellophatják, kihasználhatják. Fontos tehát itt is a védelem, de nem mindegy, hogyan.

A tiltás nem jó út A kutatás adataiból kiderül, hogy a vállalatok egy része egyáltalán nem is törődik az USB-meghajtók szabályozásával, a dolgozók akkor és azt másolnak rájuk, amikor és amit csak akarnak. Szintén jellemző az ennél eggyel előremutatóbb megoldás, amely végeredményben mégsem vezet jóra, az USB-portok letiltása és a másolás megakadályozása. Tény, hogy ezzel elvágjuk a titkos adatok útját a pendrive-ok felé, ám ezzel legtöbbször együtt jár a munka hatékonyságának csökkenése. Ráadásul néha bizony egy olyan ellenreakciót is kivált a tiltás, amikor a buzgó kolléga csakazértis megkeresi az "alternatív" adatmásolási módszereket, például saját cloud tárhellyel vagy titokban megnyitott WiFi kapcsolattal, miközben újabb biztonsági kiskapukat nyit a rendszeren.

Az alábbi infografikán az európai elemzés legfontosabb számai önmagukért beszélnek, egyelőre kevesen ismerték fel a vállalati szintű USB-biztonsági irányelvek alkalmazásának szükségességét. Emellett persze hazai példák is akadnak, amelyek közül Baki Gábor és Gyimesi Csaba, a PricewaterhouseCoopers biztonsági tanácsadója emelt ki néhányat. Hiába vezetnek be például titkosított USB-meghajtókat a cégeknél, ha azok helyes használatát a munkatársak bonyolultnak találják, ezért nem is alkalmazzák a jelszavas védelmet. A szakértők szerint, bár a hazai vállalatok egy része már felismerte az adatszivárgás elleni védelem jelentőségét, és be is vezetett valamilyen eszköz szintű megoldást, mindez a megfelelő oktatás nélkül mit sem ér.

A rendszergazdák is szeretnek a zavarosban halászni
Szinte minden vállalatnál megszegik a biztonsági szabályokat
Itthon még gyengélkedik a céges mobilbiztonság

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.