Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint alapértelmezett módon nem, komoly nemzetbiztonsági fenyegetés vagy súlyos bűncselekmények esetén azonban lehetséges az adatok tárolása.

Az EU kormányzatai nem kezelhetnek válogatás nélkül személyes adatokat, kivéve, ha ez összefügg a nemzetbiztonságra vonatkozó komoly fenyegetésekkel - mondta ki kedden az Európai Unió Bírósága. Ez formálisan is visszaveti azokat a tagállami törekvéseket, amelyek arra játszanak, hogy a bűnözés elleni küzdelemre és általában a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva alkossanak a személyes adatok tömeges begyűjtését és megőrzését lehetővé tévő szabályozásokat – olvasható a Reuters beszámolójában.

A bíróság a döntését az iszlamista fegyveresek által az elmúlt években Franciaországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában elkövetett támadásokra is tekintettel hozta meg, amelyek nyomán a kormányok azzal érvelnek, hogy az adatokhoz (különösen távközlési szolgáltatók által gyűjtött adatokhoz) való hozzáférés segíthet megelőzni az ilyen eseményeket. Maguk az üzemeltetők és a jogvédő aktivisták ezt nem egészen így látják, és a mostani ügy előzménye is az, hogy két szolgáltató megtámadta a német adatkezelési törvényt.

Lehet, csak nem állandóan

A Deutsche Telekom (Telekom Deutschland) és a SpaceNet AG internetszolgáltató szerint a törvény ellentétes az uniós szabályokkal, keresetük nyomán pedig a német bíróság kikérte az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását. Ahogy kiderült, az ilyen adatmegőrzés csak nagyon szigorú feltételek mellett engedélyezhető: az indoklás szerint az uniós jog kizárja a forgalomra és helymeghatározásra vonatkozó információ általános és válogatás nélküli megőrzését, kivéve az említett, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő eseteket.

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok a súlyos bűncselekmények leküzdése érdekében, az arányosság elvének szigorú betartásával rendelkezhetnek az ilyen adatok célzott vagy kiterjesztett megőrzéséről, valamint az IP-címek általános és válogatás nélküli tárolásáról. A hírügynökség beszámolója szerint a SpaceNetet támogató iparági szervezet, az eco – Association of the Internet becslései alapján a Németországban érvényes, átfogó adattárolási követelmények összességében több millió eurós költséget jelentenek a piaci szereplőknek.

Biztonság

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.