Kétségtelen, hogy többet tud az új változat, de a régieknek most kezd esni az ára. És eldőlt a mini Jack aljzat sorsa is.
Hirdetés
 

Régóta vártak rá a rajongók, de végre megérkezett: az Apple bemutatta legújabb MacBook Pro modelljeit. Sokáig mostohán kezelte ezt a termékvonalat az almás vállalat, az elmúlt néhány évben semmi komoly újítás nem érte a laptopokat, csak ráncfelvarrást kaptak időről-időre.

Az új gépek megjelenésével azonban elkezd esni a régebbiek ára; a használtpiacon is érdemes lehet körülnéznie annak, akinek nem annyira fontosak azok az újdonságok, amiket tegnap demózott a Steve Jobs alapította vállalat. Melyek közül kétségtelenül a funkciógombokat kiváltó, Touch Bar névre keresztelt, a billentyűk felett található érintésérzékeny sáv lett a leglátványosabb.

Külső

Igaz, nem mindegyik MacBook Pro kapta meg ezt a funkciót: a 12 inchesből teljes mértékben hiányzik, a 13 inches változat drágábbik kiadásában már benne van, de az olcsóbb modellben szintén nem kapott helyet, a 15 inches LCD-vel szerelt példányok mindegyike bír ezzel a képességgel. A Touch Bar egyébként ujjlenyomat-azonosítóként is szolgál, extra biztonsági réteget adva a laptopok védelméhez.

Mindegyik modell könnyebb és vékonyabb lett az elődjéhez képest; a legnagyobb MacBook Pro térfogata például 20 százalékkal zsugorodott, a kijelzőméret változatlansága mellett. Apropó, kijelző: minden változatba Retina display került, 2304 x 1440 és 2880 x 1800 pixeles felbontások közötti opciót kínálva a leendő vevőknek.

A megújult laptopok már nem csak ezüst, hanem „űrszürke” színben is elérhetők, és megnyugodhatnak azok is, akik a mini Jack aljzat jövőjéért aggódtak: az Apple erről az eszközéről (még) nem távolította el a csatlakozót.

Belső és árak

Belülről a legnagyobb előrelépést az új, Skylake Intel lapkák alkalmazása jelenti. A korábbi Haswell chipekhez képest ez valamivel nagyobb teljesítményt és alacsonyabb energiafogyasztást jelent. Ebből mindenki profitál, aki tápcsatlakozás nélkül használja Mac-jét, persze a használatiidő-többlet mértéke még nem ismert.

A feketeleves az árak környékén keresendő, bár aki MacBook Pro-ban gondolkodik, már felkészítette magát arra, hogy igencsak mélyen kell a pénztárcába nyúlnia a vásárláskor. A legolcsóbb, legkevesebbet tudó modell is 1500 dollárt (átszámítva valamivel több mint 400 ezer forintot) kóstál, és ehhez se nagy kijelző, se Touch Bar nem jár. Csak érdekességképpen: az eggyel korábbi generáció esetében még 1300 dollár volt a belépő MacBook Pro árcédulája.

Akinek viszont fontos a funkciógombokat kiváltó, érintés- és kontextusérzékeny csík – és, mivel az Apple ezt szánta fő vevőcsalogatónak, ezért szinte minden érdeklődőnek fontos -, annak legalább 1800 dollárt (átszámítva több mint félmillió forintot) kell leszurkolnia az egyik Apple Store-ban. Egy kimaxolt MacBook Pro ára pedig 2 400 dollárnál (átszámítva nagyjából 700 ezer forintnál) tetőzik.

Annak tehát, akinek nem lényeges a valamivel kisebb tömeg és méret, az új érintésérzékeny csík a billentyűk felett, viszont szeretne egy MacBook Prót; most érdemes a korábbi generáció kínálatát böngészni.

Konzumer tech

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.