A jelentős csipgyártók mellett a big tech vállalatok is csatlakoztak ahhoz a koalícióhoz, mely a hazai gyártó- és fejlesztőtevékenység támogatását sürgeti az amerikai törvényhozásban.

Az ágazat legnagyobb globális megrendelői közül is többen csatlakoztak ahhoz a Semiconductors in America Coalition (SIAC) nevű kezdeményezéshez, amelyet több tucatnyi nehézsúlyú iparági szereplő hívott életre az amerikai csipgyártó- és fejlesztő tevékenység felpörgetésére. Ez alatt első körben a kormányzati támogatásokat célzó lobbitevékenységet kell érteni, miután kedden a szervezet több tucat tagja közös nyilatkozatban sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá a tavaly megszületett "CHIPS for America Act" törvénytervezet, ezzel párhuzamosan pedig a Joe Biden által szorgalmazott, mindennel együtt 50 milliárd dolláros keretet a program megvalósítára.

Ennek értelmében a nagyvállalatok szövetségi forrásokhoz és adókedvezményekhez jutnának az új csipgyártó üzemek létesítésére az Egyesült Államokban, felépítve mindazt a szükséges kapacitást, ami ellenállóbbá tenné az amerikai ellátási láncokat és biztosítaná a csúcstechnológia zavatralan elérhetőségét. Ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk, a tavaly óta egyre nagyobb méreteket öltő csiphiány már általános nehézségeket okoz világszerte, ráadásul az ellátási problémák az idén valószínűleg már nem is oldódnak meg, és a szállítások még jövőre sem biztos, hogy visszatérnek a rendes kerékvágásba.

A csiphiány által talán leglátványosabban sújtott ágazat, az autóipar képviselői is folyamatosan lobbiznak a Biden-adminisztrációnál, hogy a megfelelő beavatkozással biztosítsa az autógyárak ellátását. A Reuters múlt heti beszámolója alapján azonban a kormányzati tisztviselők vonakodnak a nemzetbiztonsági törvény alkalmazásától, amelynek révén átirányíthatnák ugyan a szállítások jelentős részét az autógyártókhoz, cserébe viszont ugyanolyan mértékben károsítanának más fontos iparágakat. A kormánynak az SIAC álláspontja szerint is tartózkodnia kell az ilyen jellegű beavatkozástól, és a gyártókat kell támogatnia a felborult kereslet-kínálati egyensúly orvoslásában.

Régi és új technológia is jöhet

A szervezet tagjai között ott van az Intel, az Nvidia, a Qualcomm, a Broadcom, a TSMC, a Samsung és még egy csomó meghatározó piaci szereplő, míg a megrendelői oldalról az Amazon (AWS), az Apple, a Google, a Microsoft, a Dell, a Cisco, a GE, a HPE és mások adnak komoly súlyt a kezdeményezésnek. Ezek a technológiai vállalatok ugyancsak megszenvedik a globális csiphiányt, bár közel sem annyira, mint a járműipari cégek.

Az iPhone gyártója például mindennek nyomán 3-4 milliárd dolláros bevételkiesést prognosztizált a júniusban véget érő negyedévére, ami a Refinitiv majdnem 73 milliárd dolláros bevételi becsléséhez viszonyítva néhány százaléknak felel meg. A Ford ehhez képest azt közölte, hogy második negyedéves szállításai minden bizonnyal lefeleződnek a korábbi tervekhez képest.

A szóban forgó törvényt egyébként Biden mellett a Semiconductor Industry Association (SIA) is témogatta, és elvileg már jóvá is hagyták a 2021-es védelmi költségvetésről szóló csomag részeként, leszámítva a műsor finanszírozását. Ehhez a korábbi beszámolók szerint már az első körben is legalább 37 milliárd dollárnyi közvetlen forrásra lesz majd szükség. Bár az SIAC ellenzi a kormányzati beavatkozást a félvezetőhiány rövid távú kezelésében, hosszabb távon a kongresszus által finanszírozott ösztönzőket tart szükségesnek a félvezető-ökoszisztéma legfontosabb hiányosságainak pótlására. Ez pedig kiiterjedne a félvezető-technológiák és gyártási eljárások széles skálájára, a legacy technológiáktól egészen a csúcstecnológiáig, miután az ipar, a hadsereg vagy a kritikus infrastruktúrák is mind ezek együttesére támaszkodnak.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.