Japánban 2025-ben, Európában már egy évvel korábban felszállhatnak az első légi taxik, igaz, utóbbiak egyelőre csak csomagot vihetnek.

Célegyenesben a városi repülő járművek fejlesztése. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) egyik vezetője szerint akár már 2024-re beindulhatnak a kereskedelmi szolgáltatások, első körben az autonóm csomagszállító drónokkal. Japán viszont 2025-re már olyan komplett szabályozást szeretne, amely lehetővé teszi a személyszállító repülő autók közlekedését, igaz, először csak egy városban és időszakosan.

Az EASA célja a globális szabályozási keret kialakítása, ezért a gyártók mellett az USA Szövetségi Légügyi Hivatalával, az FAA-val és más országok hasonló hatóságaival is együttműködik, mondta EASA igazgatója, Patrick Ky. Emellett a fokozatos bevezetésben gondolkodnak. A Bloomberg beszámolója szerint első körben kisebb méretű, csomagszállításra alkalmas autonóm repülő járművekre készül el a szabályozás, a személyszállítás kereteit csak az így szerzett tapasztalatok birtokában alakítják ki. A fokozatosságot a biztonság indokolja: az ügynökség szerint az autonómia kezelése fogós kérdés.

Oszakában négy év múlva minden repülhet

Japánban a szabályzás apropóját a 2025-ös oszakai világkiállítás adja. A Nikkei értesülése szerint a szigetország hatóságai a jövő hónapban kezdik meg azoknak a jogszabályoknak a kidolgozását, melyek lehetővé teszik, hogy a világkiállításon a látogatók ne csak gyönyörködhessenek a levitáló szedánokban, hanem akár utazhassanak is velük.

A japán kormányt praktikus okok vezetik a szabályozás gyors kialakítására. A szervezők szeretnék összekapcsolni a kellemeset a hasznossal. Arra számítanak, hogy a vezető nélküli városi repülő járművek lesznek a világkiállítás attrakciói, és minden technikai újdonság sokkal nagyobbat robban, ha ki lehet próbálni. Másrészt a világkiállítás területe egy kis szigeten lesz, amit jelenleg egy kétszer kétsávos híd köt össze a várossal, így repülő járművekkel sokkal kényelmesebb lesz megközelíteni.

A japánok szerint ezen túl is érdemes felgyorsítani a terület szabályozását, ugyanis a prognózisok szerint a következő évtizedben a városi közlekedésben már teljesen általánosak lesznek ezek a repülő járművek a zsúfolt városokban. A világkiállítás pedig segíthet a bevezetésükben és a népszerűsítésükben.

Egyelőre a cél, hogy az expó idejére és közvetlen környezetére vonatkozóan kialakítsák a szabályokat. Ebbe bevonják a hatóságok mellett a gyártókat is. Az előzetes egyeztetéseken részt vesz többek között a Toyota, az amerikai Joby Aviation és a német Volocopter is (a német cég már tavaly elkezdte árusítani elővételben a szolgáltatását). A munka nem a nulláról indul: Japánban 2023-tól tervezik engedélyezni a csomagszállító légi járművek használatát, az ehhez szükséges szabályozási keretet kidolgozása pedig 2018. óta folyik.

Húsz éven belül óriási üzlet lesz

A piacelemzők egyébként az ágazat viszonylag gyors felfutására számítanak. A Morgan Stanley szerint például az autonóm városi repülőgépek globális piaca 2040-re akár az 1500 milliárd dollárt is elérheti.

A felhasználói bizalom mindenesetre megvan. Az EASA készített egy európai felmérést is erről, amelyben hat európai város 4000 állampolgárát kérdezték meg. A válaszadók 83 százalékának pozitív a várakozása az autonóm városi légi járművekkel kapcsolatban, különösen olyan területeken tartanák fontosnak a bevezetését, mint például a sürgősségi orvosi ellátás.

A nagy kérdés, hogy sikerül-e olyan szabályzást kidolgozni, amely a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a repülő autók használóinak.

Mobilitás

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.