Ez persze lehet rossz is... De most inkább annak kell örülni, hogy nem csökkent az innovációs kedv.

Bármennyire is igyekszik Magyarország az innováció Kánaánjának mutatkozni, egyelőre inkább kérdőjelek vannak, mint átfogó eredmények (lásd például a mesterséges intelligencia alkalmazásának hazai elterjedtségét). Globális összevetésben tavaly a 34. leginnovatívabb országnak bizonyultunk (a nemzetközi kutatást a szellemi tulajdon világszervezete, a WIPO készíti évente), ezzel szemben az észtek a 21. helyen állnak. Szűkebb régiónkat, Európát nézve is csak a 22. helyig jutottunk, itt az észtek a 13. helyre kerültek.

Szerencsére az innovációban is vannak árnyalatok, derül ki a K&H Csoport innovációs indexéből, mellyel a bank félévente méri fel a magyarországi közepes- és nagyvállalatok innovációs hajlandóságát. Az indexhez idén 360 olyan vállalat innovációs vezetőjét kérdezték meg telefonon, amelyek éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

A legfrissebb kutatás szerint jelenleg ebben az ipari és a szolgáltató szektor viszi a prímet. Bár tavalyhoz képest kissé visszafogták ilyen irányú kiadásaikat, főleg digitális innovációkra költenek. Emellett örvendetesen nőtt a kedvező környezeti hatásokkal járó fejlesztések száma. A harmadik alkalommal elkészített felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a vizsgált vállalatok körében folyamatosan javul az innovációs index, és ezt a trendet egyelőre az orosz-ukrán háború sem törte meg. Az előző felméréshez képest 2 ponttal javult az index (28-ról 30-ra).

A növekedésben nagy szerepe volt a vállalatok digitalizációjának. A digitális innovációs alindex emelkedett a legnagyobb mértékben, 5 ponttal (miközben a többi alindex sem gyengült). A felmérés szerint a felmérésben részt vevő cégek elsősorban a vállalati háttérfolyamataikat a logisztikájukat fejlesztették digitális megoldások bevezetésével. Ebben jellemzően a 300 millió és 1 milliárd forint közötti árbevételű közepes cégek jártak élen. Ezek zöme a kereskedelmi szektorban működik.

Az innovációnak legalább ilyen fontos területre a működés zöldítése. A felmérésben részt vevő vállalatok harmadánál volt olyan beruházás, amely kedvezően befolyásolta a vállalat működésének környezeti hatását. A kelet-magyarországi cégek körében az átlagosnál magasabb volt az ilyen fejlesztések aránya. A K&H szerint a régióban nőtt is az ilyen tevékenységre szakosodott vállalkozások száma.

Ez így túl szép? Igen

Az innovációs indexból azonban az is kiderült, hogy a vállalatoknál alacsony az innovatív termékekből vagy szolgáltatásokból származó árbevétel aránya. Például egyértelműen csökkent azoknak a vállalatoknak a száma, melyek árbevételének több mint 20 százalékát adják innovatív termékek vagy szolgáltatások, illetve csökkent az új terméket vagy szolgáltatást bevezető cégek száma is. Ami az állami és EU-s segítséget illeti, az elmúlt évben a válaszadók 16 százaléka nyert el kutatás-fejlesztési támogatást, és növekszik a többszöri támogatást elnyerők aránya.

Az orosz-ukrán háború nem hatott drámaian erre a vállalati körre. 27 százalékuk innovációs tevékenységét befolyásolta kedvezőtlenül, 68 százalékuknál viszont nem okozott ilyen jellegű problémát. Viszont a jövőben többen számítanak negatív hatásokra. 37 százalékuk jelezte, hogy a háború visszavetheti az innovációs tevékenységét.

Piaci hírek

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.