Az Egyesült Királyságban azt szeretnék, ha lényegében ugyanazoknak a biztonsági garanciáknak kéne megfelelnie az autonóm járműveknek, legyen szó autókról, drónokról, vagy éppen csomagszállító robotokról.

Iparági szereplők erősen elkezdtek lobbizni az Egyesült Királyságban azért, hogy egységes jogszabályok vonatkozzanak az autonóm járművek használatára. A The Register beszámolója szerint a parlamenti képviselőket győzködők szerint mindez megakadályozná azt, hogy átláthatatlan, egymással csak részben egyező feltételrendszer alakuljon ki, ami nem csak az iparágban érdekelt gyártók, de a szabályozó hatóságok dolgát is megnehezítené.

A Warwick Egyetem hálózatba kapcsolt és autonóm járművekkel foglalkozó részlegének vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a különböző közlekedési módok (autók, buszok, csomagkézbesítő robotok, vonatok, drónok és repülőgépek) és az azoknál alkalmazott automatizáltsági szintek eltérése miatt rendkívül széles palettát kell átfogni.

Siddartha Khastgir meggyőződése, hogy a különböző felhasználási esetekre szabott biztonsági keretrendszerek összezavarnák az iparágat. Ezért mindenképpen szerencsés lenne egy olyan jogi keretet teremteni, amely mindegyiket magában foglalja. "Olyan absztrakciós szintet akarunk létrehozni, amely minden típusú felhasználási esetre azonos" - nyilatkozta a szakértő.

Az angol parlament közlekedési bizottsága nemrég meghallgatta a Stage Coach és a Starship Technologies (ST) képviselőit is. Előbbi félautomata buszokat üzemeltet, amelyek fedélzetén (belátható ideig még) emberi sofőr is tartózkodik. Az ST kézbesítő robotokkal kapcsolatos fejlesztéseiről pedig mi is több alkalommal beszámoltunk.

A két cég lényegesen különböző területen működik. Egy több tucat embert szállító busz esetében nyilvánvalóan komolyabbra kell tenni az elfogadható biztonság szintjét, mint a járdákat egy gyalogos tempójával koptató doboz méretű hatkerekű csomagszállító robotoknál. Ennek ellenére Khastgir szerint megalkotható egy olyan keret, amelyben a biztonság biztosításának megközelítése és annak bizonyítása ugyanazt a logikát követi minden esetben. 

Terepre szabott eltérések 

Mindez nem azt jelenti, hogy ne kellene részletszabályokat alkotni, ám ezek elsősorban nem a járművek típusától, hanem azok üzemeltetési területétől kellene különbözzenek. Például egy autópályán a biztonságos közlekedés sebessége teljesen más, mint a gyalogosok által használt járdákon.

Az általánosan érvényes alapvető "játékszabályok" megalkotását az ST kommunikációs igazgatója is üdvözölte, mivel a járdák, amelyeken a cég robotjai működnek, jelen pillanatban jogi szempontból szürke zónát képviselnek. A szabályozás elmaradása ráadásul olyan szereplők megjelenését hozhatja, amelyek nem feltétlenül a biztonsági megfontolásokat helyezik előtérbe.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.