Nem ez az első ilyen anyag, de a képességei miatt jóval több lehetőség van benne.

A saját, eredeti szerkezetüket helyreállító anyagok mindennaposnak nem nevezhetők ugyan, de több területen találkozhattunk már a technológiával. Az egyik legismertebb az okostelefonokhoz, azon belül is az LG-hez kapcsolódik, mivel a gyártó G Flex készülékeinek hátlapja ilyen bevonattal rendelkezett. A Readingi Egyetem kutatói egy olyan új anyagot kísérleteztek ki, ami minden területen jobb az eddigieknél.

Mondjuk együtt: szupramolekuláris poliuretán

Anélkül, hogy túlságosan elmélyülnénk a kémia tudományába (ami egyébként sem nagyon menne), kezdjük azzal, hogy egy polimer alapú anyagról van szó, ami új utakat nyithat az öngyógyító anyagokkal kapcsolatos kutatások területén. Az eddigi, hasonló képességű anyagokhoz képest ez a vegyület annyiban hoz újat, hogy az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, illetve testhőmérsékleten (kb. 37 fok) is működik.

Amennyiben a szupramolekuláris poliuretán névre hallgató anyag felületét megkarcolják, azon sérülést okoznak, annak halmazállapota folyékonnyá válik, így a keletkezett rést azonnal feltölti önmagával. Az öngyógyító folyamat elindulása után a poliuretán molekulái újrarendeződnek, és pár óra leforgása alatt visszaáll az eredeti, szilárd állapotába.

Elsődleges tulajdonságai miatt (nem mérgező, testhőmérsékletet igényel) a szakemberek arra számítanak, hogy elsősorban az egészségügy tud majd profitálni a felfedezésből. Képzeljünk el például egy olyan sebkötöző anyagot, ami stabilan tartja a helyét, de amint cserélni kell, azt minden erőlködés, a beteg bőrének felsértése nélkül megtehetjük. Ha pedig vissza kell állítani a korábbi állapotot, akkor azt az anyag önmaga megteszi.

A mobilokat is védhetné

A kutatást vezető Wayne Hayes professzor azt is előrevetíti, hogy a technológia tökéletesítése, továbbfejlesztése után akár a testen belül is használhatók lennének ezek az anyagok, amelyek egy esetleges sérülés után probléma nélkül gyógyulnának. Sőt, elképzelhető olyan, idővel felszívódó változata is, amit sebek öltésére használnának.

A lehetséges forgatókönyvek közül persze nem maradhat ki az okostelefonok területe, ahol többé nem kellene a külső karcolásoktól, sérülésektől tartani. De az építőipar is hozzájuthatna egy olyan, épületeket borító réteghez, amelyen a külső, pl. időjárás alapú változások soha nem hagynának nyomot. Amennyiben valaki kíváncsi lenne a kutatás teljes, angol nyelvű összefoglalójára, az ezen a linken ismerkedhet tovább a szupramolekuláris poliuretán csodálatos világával.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.