A fenti, hatásvadásznak tűnő cím természetesen túlzás, ennek ellenére mégis ez volt az érzésünk, miközben a Samsung mindentudó okos televízióinak 2012-es kínálatát néztük. A tévék fejlődése ráadásul felemás: kényes az egyensúly az egyre változatosabb irányítási lehetőségek és a túlburjánzó funkcionalitás között.
Gondoljuk csak végig, mi volt a jó a televíziózásban már fél évszázadnál is több ideje. Ott figyelt egy doboz a nappaliban, amelyhez jó esetben tartozott egy távirányító is, így a napi munkában elfáradt honpolgár akár egész délután és este megszakítás nélkül ülhetett a kanapén. Komolyabb agymunkát sem jelentett a kezelés, hiszen csak váltogatta a csatornákat, néha halkított vagy hangosított a készüléken, miközben kapta a készre csomagolt műsorokat.

Évtizedekig ez a használati metódus határozta meg a televíziók fejlődését: a képernyők minősége vagy épp a hangrendszer egyre jobbá vált, de a kezelés alapelveihez és a funkcionalitáshoz alig nyúltak a gyártók. A Samsung 2012-es okostévé-kínálatának hazai bemutatóján azonban kiderült, hogy bár az okostévék már néhány éve már megjelent, az idei évben minden eddiginél komolyabb támadás vár a hagyományos tévézésre.Hatalmas svájcibicskák A Samsung hazai képviselete szerint tavaly mind világszerte, mind Magyarországon sikeresen honosodott meg az okostévék fogalma. Egy fókuszcsoportos felmérés szerint ráadásul a felhasználók nagy százaléka a koreai gyártó nevéhez köti a netre kapcsolt, sokfunkciós televíziókat. Épp ezért az idei kínálat minden tekintetben felülmúlja a tavalyi modellek tudásszintjét - az új modellekben már alaptulajdonságnak számítanak olyan funkciók is, amelyek a tavalyiakban még extrának számítottak, például a tévén futtatható alkalmazások, a böngésző vagy a videókommunikáció.

Megjelent viszont egy rakás még újabb funkció, amelytől már-már úgy érezheti az egyszeri tévénéző, hogy a nagyra nőtt lapostévé egy személyben szeretne számítógép, telefon, játékkonzol, vagy épp személyi edző is lenni. A képernyő szinte tömve van különféle funkciókkal, szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal - mostantól egyértelműen vége annak a korszaknak, amikor apu egy gombnyomással bekapcsolja a tévét, hátradől és már megy is a meccs.

Csúcskészülékből tömegtermék Ahogy a nemzetközi trendek alakulásán is láthatjuk, a hagyományos LCD lassan eltűnik a lapostévé-kínálatból, így a Samsung is kivezeti ezt a technológiát. Ezzel együtt a LED-tévék válnak tömegcikké, a koreai gyártó külön termékcsaládot indít az olcsó(bb) ledes készülékeknek. Ezek fogyasztása ráadásul jóval kedvezőbb az LCD alapú készülékeknél, egy új, gazdaságos okostévé akár mindössze 40 wattal is megelégszik.A prémium kategória Slim LED néven folytatja, itt tobzódhatunk igazán a hardveres és szoftveres újításokban. Egyes modellekben kétmagos processzorral megtámogatott, multitasking környezetet kapunk, amelyek az emberi interakció terén sem ragadnak le többé a távirányítóknál. Persze lesznek továbbra is távvezérlők, de abból is akad már érintős, okos fajta, amelybe akár bele is mondhatjuk parancsainkat. Igen, mondhatjuk, ugyanis a Samsung egyes tévéiben megjelenik a hangvezérlés is - az okostelefonokban megismert technológiákhoz hasonlóan még itt se várjunk mindent azonnal megértő, lokalizált megoldást, ám a tiszta angol kiejtéssel rendelkezők utasításait viszonylag jó hatásfokkal érti meg a rendszer.

Emellett a Kinect játékvezérlő nagy sikerét meglovagolva, a tévékbe beépített kamerákra támaszkodva már arra is lehetőségünk van, hogy gesztusokkal, "kézzel-lábbal mutogatva" irányítsuk a készüléket. A kamera egyébként más kényelmi funkciót is támogat: a tévé rendszerébe ugyanis akár arcfelismeréssel is bejelentkezhetünk, így személyre szabott szoftverkörnyezetet és beállításokat kapunk.

A műsorok forrása is egyre több eszköz lehet: a tévékábelen kívül internetről, felhő alapú tárhelyünkről, WiFi-vel kapcsolódó számítógépekről vagy okostelefonokról is átvehetünk képeket vagy videós tartalmakat - egy androidos okostelefon akár szintén fullextrás távirányítóvá válhat, amelyen akár a tévéképernyő kicsinyített változatát is megjeleníthetjük, ha pár percnyi sürgős dolgunk akad a lakás egyéb helyiségeiben.

A Samsung búcsút int az LCD technológiának
Okosodnak a tévék, de miben és hogyan?
A PC utódját fejleszti a Google?

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.