A héten jelentette be új mobileszköz-menedzsment szolgáltatását a Magyar Telekom, amelyet a cégek felhasználónként havi 3500 forintért vehetnek igénybe. A szolgáltató a mobil vállalati alkalmazások gyors elterjedésében bízik, amihez a mobileszközök központi kezelése is elengedhetetlen lesz.
A Magyar Telekom bejelentette, hogy június 8-ától - a magyar piacon elsőként -  a mobil eszközmenedzsment (Mobile Device Management - MDM) szolgáltatást indított, amelyet mind a T-Systems szolgáltatásaként, mind az ügyfélhez letelepített megoldásként igénybe tudják venni a felhasználók.  

A szolgáltatás havi nettó listaára 3500 forint felhasználónként, minimum 1 éves hűségszerződéssel. Amennyiben a vállalat projektalapon szeretné megvenni a megoldást, és házon belül üzemeltetni, abban az esetben a Magyar Telekom leányvállalataként a szolgáltatást nyújtó KFKI eseti ajánlatot ad - tudtuk meg Menyhért Zoltántól, a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. üzletfejlesztési igazgatójától.

Heterogén platformok | A vezeték nélküli internethozzáférést is biztosító mobileszközök és a mobil széles sávú szolgáltatások révén várhatóan egyre többen használnak majd itthon is vállalati mobilalkalmazásokat, mint például e-mail- és naptárszinkronizációt, intranet-hozzáférést, az aktuális árlisták lekérését, pénzügyi tranzakciók és egyéb alkalmazások támogatását.

Ezeknek a megoldásoknak az elterjedése nehéz feladat elé állítják az IT-üzemeltetőket a biztonság és az eszközmenedzsment terén. A vállalati alkalmazások mobil felhasználása során a vállalat számára kritikus információk kerülhetnek az alkalmazottak mobil eszközeire, amelyek veszélyeztetettsége nagyobb, mint az irodai környezetben használt eszközöké. Ezen kívül a mobil alkalmazások sokkal heterogénabb platformokon (például Symbian, Windows Mobile, Android, iPhone, Palm OS operációs rendszereken) mennek, mint az asztali, illetve hordozható számítógépeken futó alkalmazások.

Távoli felügyelet
| A mobileszköz-menedzsment megoldás az okostelefonok és a rajtuk tárolt információk, alkalmazások, illetve a kommunikációs folyamatok védelmét, flottában történő menedzselését teszi lehetővé. A szolgáltatással néhány készüléktől a több ezres vállalati flottákig kezelhetik a mobil eszközöket, elsősorban az okostelefonokat. A szolgáltatás bármely mobiloperátor hálózatában üzemeltetett, internet előfizetéssel rendelkező mobil készüléken igénybe vehető, amennyiben a készüléken futó operációs rendszer támogatja az MDM mobil kliens futtatását.

Az MDM alkalmazással az operátor vagy az adott cég informatikai szakembere távolról alkalmazásokat tölthet fel, frissítéseket küldhet a cég mobil eszközeire, kijavíthatja a készülékeken előforduló hibákat, zárolhatja vagy éppen törölheti a készülékeken található kritikus információkat, távoli adatmentéseket kezdeményezhet, illetve a készülék elvesztése, vagy adatvesztés esetén visszatöltheti a felhasználó készülékére a központilag korábban lementett adatokat. Az MDM megoldás csökkenti a készülékproblémából adódó szolgáltatás-kiesés időtartamát, mérsékli az üzemeltetési költségeket, illetve javítja a cég működésének hatékonyságát.

Gyorsan bővülő piac | Menyhért Zoltán szerint elsősorban a nagyvállalati és intézményi szegmensekben van létjogosultsága a szolgáltatásnak, mivel főleg ezekben szegmensekben olyanok a biztonsági és egyéb üzemeltetési igények, amelyek indokolják a szolgáltatás igénybevételét. Hozzátette: az előrejelzések alapján gyors felfutás várható az okostelefonok, és ezzel párhuzamosan a mobil vállalati alkalmazások elterjedésében, amely indokolja az mobileszköz-menedzsment egyes cégeknél, illetve intézményeknél történő bevezetését. A várhatóan gyorsan bővülő MDM-piacon a Magyar Telekom legalább 10-15 ezer felhasználót szeretne elérni 1-2 éven belül.

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.