Egy új alkalmazás a felhasználók járásából állapítja meg elég nagy biztonsággal, ha véralkohol-szintjük a megengedett érték fölött van. Akutatók szerint közegészségügyi haszna is lehet a fejlesztésnek.

A Pittsburghi Egyetem kutatói a múlt hónapban tették közzé egy olyan kutatás eredményeit, amely bemutatja, hogy kísérleti körülmények között az okostelefonok mozgásérzékelő technológiáira támaszkodva 93 százalékos biztonsággal kimutatható, ha az eszközök tulajdonosa részeg – pontosabban, ha véralkohol-szintje túllépi az amerikai törvényekben meghatározott 0,8 ezrelékes szintet.

A vizsgálatok során az alanyok derekára rögzítették az okostelefonokat, és tíz lépést kellett sétálniuk, majd megfordulva ugyanúgy tíz lépést kellett megtenniük visszafelé, ami a rendőrségi ellenőrzéseken is hatékonynak bizonyult módszert imitálja. Az eszközök ennek során rögzítik a mozgás adatait, majd a tudósok által fejlesztett alkalmazás összehasonlítja azokat a későbbi mintákkal.

A teszteket egy vodkakoktél elfogyasztása után a megfelelő időközönként ismételték, összesen hét órán keresztül, amíg az alkoholszint tetőzött, majd teljesen visszaállt az eredeti zéró értékre. A vizsgálatok szerint a program a fenti, meglepően nagy pontossággal azonosította a 0,8 ezrelékes küszöb feletti szinteket, igazolva, hogy az okostelefonokban amúgy is meglévő technológia mennyire alkalmas az ilyen vizsgálatokra.

Nem öncélú dologról van szó

Az maguk a kutatók sem tartják életszerűnek, hogy mindenki a derekára erősítve hordja a telefonját, így további fejlesztéseket végezek annak érdekében, hogy a módszer minden esetben működjön, mondjuk a zsebben hordott vagy kézben tartott készülékekkel is. Az eljárás lehetséges alkalmazásaival természetesen nem a vérvételes próbákat akarják kiváltani, hanem hasznos eszközt biztosítanának maguknak a felhasználóknak.

A törvényben meghatározott alkoholszintek ugyanis átlagokon alapulnak, ami azt jelenti, hogy az egyes emberek metabolizmusától, testtömegétől, alkohol-toleranciájától vagy más körülményektől függően az adott értékek mindenkinél teljesen más tüneteket okoznak. Az viszont objektív fgyelmeztetésnek tekinthető, ha a saját korábbi mintáink alapján a telefon figyelmeztet, hogy zavar támadt az erőben.

A távlati célok között szerepel az okostelefonos app hasznosítása a közegészségügyben is, akár az alkoholproblémákkal küzdő emberek támogatásában. A mobilos adatok ugyanis sokkal objektívebb képet festenek az egyes páciensek aktív időszakairól, mint az önbevallásos módszerek, amelyek lényegében csk az alanyok meggyőzőképességét tesztelik. Ugyanakkor a program segítségével a magas kockázatú periódusok mintáit is meg lehet határozni, így az alkoholisták éppen akkor kaphatnak célzott támogatást, amikor arra a legnagyobb szükségük lenne.

Konzumer tech

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.